Technika

Okos otthonok – kényelem és költséghatékonyság egyben

Okos otthonok – kényelem és költséghatékonyság egyben

Kép forrása: pixabay.com

Intelligens, avagy okos otthon – a fogalom olyan készülékekre és eszközökre utal, melyek automatikusan, távolról irányíthatók és megkönnyítik az életünket. Ezek az eszközök az interneten keresztül vannak összekapcsolva és lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy távolról vezérelje az olyan funkciókat, mint például a biztonsági hozzáférés az otthonhoz, a hőmérséklet vagy épp a világítás és a házimozi.

 

Fókuszban a biztonság

Az okos otthonok nemcsak kényelmet, hanem költséghatékonyságot is kínálnak, gondoljunk csak a fűtésre, klimatizálásra vagy a világításra. De mi minden is tartozhat az okos otthonhoz? Sokan az okos otthont azonosítják a szórakoztatással, ez azonban korántsincs így. Az okos otthonok esetében az eszközök kapcsolatban állnak egymással és egy központi ponton, általában okostelefonon, táblagépen vagy laptopon keresztül érhetők el. Ide tartozhat az ajtózár, a televíziókészülékek, az otthoni monitorok, kamerák, világítás. De még az olyan háztartási berendezések is, mint a hűtőgép vagy a mosógép. Ezek az intelligens készülékek pedig képesek a tulajdonos időbeosztását is „megtanulni” és szükség esetén kiigazításokat is végeznek. Például a világításvezérléssel ellátott intelligens otthonok lehetővé teszik a villamosenergia-költségek csökkentését, egyes rendszerek figyelmeztetik a tulajdonost, ha bármilyen mozgást érzékelnek a lakásban akkor, amikor ő nincs otthon. Más rendszerek a hatóságokat is értesítik ilyen esetben.

Az okos otthon technológiák nagy részét azonban még mindig a szórakoztató elektronikai készülékek alkotják, ilyen a videószórakoztatás, az okos hangszórók. A második helyen a biztonsági és felügyeleti szolgálatok állnak. Az okoshangszóró-technológia az amerikai háztartások több mint egyharmadában használatos, a leggyakoribb hangunkkal irányítható eszközök az Amazon Echo és a Google Nest.

Előnyök és hátrányok

Az okos otthon technológiai rendszerek előnye, hogy kényelmet, nyugalmat nyújtanak. Ahelyett, hogy több eszközzel vezérelnénk a termosztátot, világítást, és egyéb berendezéseket, ehhez elég a mobiltelefonunk. Ezen keresztül kaphatunk értesítéseket, frissítéseket, jelzéseket a problémákról. Az intelligens ajtócsengők például lehetővé teszik, hogy akkor is lássuk, ki érkezik az ajtóhoz és akkor is tudjunk beszélni vele, ha nem vagyunk otthon. Összességében az okos otthonok nemcsak kényelmet, hanem költségmegtakarítást is kínálnak. Azonban a biztonsági kockázatok és hibák még mindig jelen vannak. Ezeket úgy csökkenthetjük, ha erős jelszóval védjük a rendszert, titkosítást használunk és csak megbízható eszközöket csatlakoztatunk a hálózathoz. 

(LM)