Technika

Okos klímákkal gazdaságosabban hűthetünk

Okos klímákkal gazdaságosabban hűthetünk

Kép forrása: pixabay.com

Hamarosan beköszönt a nyár, jönnek a forró, kánikulai napok. Sokan ilyenkor kapnak észbe, hogy klimatizálni kellene otthonukat, hogy az elviselhetetlen meleget valahogy ellensúlyozzák. A légkondicionáló berendezések ma már életünk részei, és ahogy telnek az évek, úgy jönnek az egyre forróbb nyarak. Egy idő után pedig mindenki fejében megfordul, hogy beszerezzen egy légkondicionálót.

 

Időben kell lépni

A klímaszerelők a nyári időszakban olykor már csak több hétre tudják vállalni a szerelést és ilyenkor a klímaberendezések is el-elfogynak a boltok polcairól. Érdemes tehát időben felkészülni a vásárlásra és átgondolni, hogy milyen klímát is szeretnénk. Mint ahogy az életünk sok más területén, így a klímáknál is megjelentek az okos klímák, melyekkel gazdaságosabban hűthetjük le otthonainkat.

Mi az az okos klíma?

Ezek a modern berendezések már interneten keresztül is elérhetők, szabályozhatók, az okos klíma vagy wifis klíma pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hatékonyabban tudjuk működtetni ezeket a berendezéseket. Így már a munkából hazatérve hűvös lakásba léphetünk, ha pedig elfelejtjük kikapcsolni a klímát, mikor elmegyünk otthonról, akkor sem kell visszafordulni, elég, ha a mobiltelefonunkra telepített applikáció segítségével leállítjuk a klímát.

Ettől okos az okos klíma, hogy a légkondicionáló berendezést wifin keresztül egy mobiltelefonos applikációval kényelmesen, a távolból ellenőrizhetjük és irányíthatjuk. Kényelmes és gazdaságos megoldás. Sokan a nagy melegben hazaérve elsőként a klímát kapcsolják maximum fokozatra, ez azonban nem jó megoldás, egyrészt a klímaberendezésnek sem, másrészt az egészségünknek sem tesz jót ez a nagy és hirtelen hőmérséklet-különbség.

Legyen szó akár klímával hűtésről vagy fűtésről, a wifis megoldás mindenképp gazdaságos, kényelmes és ezzel a modern technológiával még a környezetünkért is sokat tehetünk. Nem hűtünk vagy fűtünk feleslegesen, tudunk takarékoskodni az energiával, ezáltal pedig kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk is.

Okos otthonok

Egyre többen okosítják fel otthonaikat, az intelligens és praktikus készülékek, az okos telefonok kínálta lehetőségek segítségével otthonainkat is tudjuk vezérelni. Össze tudjuk kapcsolni telefonunkkal a kávéfőzőt, a mosógépet, a klímát, szabályozhatjuk a világítást. A lehetőségek tárháza végtelen. Érdemes kihasználni a technológiák nyújtotta lehetőségeket, melyek mind a mi kényelmünket szolgálják. Az okos klímát például szabályozhatjuk úgy is, hogy érzékelje a hőingadozást és csak egy bizonyos hőmérséklet felett kapcsoljon be.

LM