Technika

Milyen okos egy okos tévé?

Milyen okos egy okos tévé?

Kép forrása: pixabay.com

Buta tévé, okos tévé – sokan e megkülönböztetést használják és szinte már nincs is olyan tévé, ami valamilyen szempontból ne lenne okos. De hogy mennyire okos egy okos tévé? Az attól függ. Sokféle tévé van ma az okost évék piacán is, egyik-másik lenyűgöző, már-már futurisztikus dolgokra is képes. De az alap okos tévék is nagy hasznunkra lehetnek. Sok a kérdés ezekkel a készülékekkel kapcsolatban, nézzünk meg egy párat ezek közül.

 

Mi az az okos tévé?

Az okos készülékek gyakorlatilag olyanok, mint egy mobiltelefon vagy egy táblagép. Nagy teljesítményű processzorral rendelkeznek, internetkapcsolattal és könnyen kezelhető szoftverekkel teszik könnyebbé és élvezetesebbé a televíziózást. A szórakozási lehetőségek egy teljesen új világát nyitják meg számunkra, legyen szó akár a videostreamelésről vagy a közösségi média használatáról, nem beszélve arról, hogy az okos tévét összeköthetjük az okos otthonunkkal is. Az okos tévék lehetnek hangfelismerők, együttműködhetnek a háztartásunk többi berendezésével, például a hangszórókkal, intelligens lámpákkal, érzékelőkkel.

Az okos tévék számos streaming szolgáltatást kínálnak, azonban nem csak fizetős szolgáltatásokról van szó, hanem egyre több a reklámokkal tűzdelt ingyenes is. A népszerű videómegosztó oldalak is elérhetők saját okos tévé alkalmazással, és a zenehallgatásra is lehetőséget kínálnak. A legtöbb okost évé a közösségi médiához is rendelkezik alkalmazással.

Az okost évék okosodnak?

A válasz igen, hisz az okos tévé gyártója rendszeresen frissíti a szoftvert új funkciókkal, így számítsunk arra, hogy időről-időre megújul az okos tévénk kezelőfelülete és egyre több dolog válik elérhetővé rajta. Azonban az esély arra is megvan, hogy ezek a rendszerek ugyanúgy lefagynak, mint például egy számítógép. Szerencsére ez egyre ritkább, ahogy fejlődnek ezek a rendszerek, de még mindig benne van a pakliban.

Az okos tévéknek az általuk elérhető alkalmazásokon túl is számos előnye van. Így sok tévé már hangalapú asszisztenciával rendelkezik, ez lehetővé teszi az élő tévéadások és más tartalmak megtalálását. Legyen szó akár időjárásról, akár tőzsdei árfolyamokról. Párosíthatjuk okos hangszórónkkal, így olyan intelligens otthoni eszközöket is vezérelhetünk, mint a lámpák, termosztátok, irányíthatjuk a robotporszívót és megnézhetjük, hogy ki csenget a kapun.

Csatlakoztathatjuk telefonunkkal, így nagy képernyőn nézhetjük meg fotóinkat, videóinkat. A kérdésre tehát, hogy okos-e az okos tévé a válasz igen, azonban minden attól függ, hogy mennyiben használjuk ki a készülék nyújtotta lehetőségeket.

(LM)