Technika

Mi az elektromos autó jövője? Öt előrejelzés a szakértőktől

Mi az elektromos autó jövője? Öt előrejelzés a szakértőktől

Kép forrása: pixabay.com

Az elektromos autó valódi forradalmat hozott a városi mobilitásban. Könnyen vezethetők, csendesek és fenntarthatóak, bár nem számítanak újdonságnak, hiszen a 19. században fedezték fel.

 

A 19. század első felében a világ különböző részein számos feltaláló fejlesztette ki az első villanymotorokat és akkumulátorokat, amelyek lehetővé tették, hogy 1889-ben a párizsi világkiállításon bemutassák az első elektromos autót, a Lohner-Porschét.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és méltán tesszük fel a kérdést, hogy mi lesz az elektromos autóval. A folyamatos technológiai fejlődés, a környezetszennyezéssel kapcsolatos megállíthatatlan tudatosság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének szükségessége jó előjelek az elektromos autók fejlesztéséhez és optimalizálásához. És bár nem vagyunk jósok, tanulmányoztuk a terület szakértőit, és összeállítottunk egy listát 5 előrejelzésről. Lássuk, hogy jól tippeltünk-e!

5 előrejelzés az elektromos autó jövőjéről

  1. Ár. Az elkövetkező években az elektromos autók várhatóan jelentősen olcsóbbak lesznek. A legfrissebb előrejelzések szerint 2022-ben az elektromos autók ára hasonló lesz, mint a belső égésű autóké. Ennek eléréséhez alapvető fontosságú volt az akkumulátorok árának csökkentése és a gyártók motivációja az új és egyre hatékonyabb modellek kifejlesztésében.
  2. Nagyobb autonómia. Ez alapvető szempont a járművezetők megnyeréséhez. Az elektromos autó nagy hátránya az alacsony hatótávolság volt, bár ez már szédítő ütemben változik. Az akkumulátorok egyre hatékonyabbak mind a töltés, mind a járműnek nyújtott kapacitás tekintetében. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentése szerint az elektromos autók hatótávolsága több mint 60%-kal nőtt, így már nem jelent akadályt az ilyen típusú mobilitás választása előtt.
  3. A töltőhálózat fejlesztése. Az összes érintett fél, a köz- és a magánszféra elkötelezettsége nagyon fontos ahhoz, hogy az elektromos mobilitás a legkeresettebb megoldássá váljon.
  4. Barátságosabb városok. Az elektromos autó egyik nagy előnye, hogy nem szennyezi a környezetet. Ennek eredményeképpen a járművek, a gyalogosok és más mobilitási formák, például a tömegközlekedés vagy a kerékpárok együttélése sokkal racionálisabb és barátságosabb lesz.
  5. Kevesebb környezet- és zajszennyezés. Ezt már említettük, de érdemes külön pontot szentelni neki, mert ez az egyik olyan ok, amelyet a vásárlók a leginkább értékelnek. A vezetés a belső égésű autók jellegzetes zajai nélkül sokkal kellemesebbé válik.

(LM)