Technika

Megéri napelemmel fűteni?

Megéri napelemmel fűteni?

Kép forrása: pixabay.com

Az elektromos számla csökkentése szempontjából az egyik igen felkapott lehetőség, a napelem telepítése. A rendszerek az elektromos hálózatról beérkező áram helyett biztosítják például a fűtést, illetve a melegvíz ellátást.  Ennek a megújuló energiaforrásnak a felhasználásával nagyon sok pénzt takaríthatunk meg.

 

Milyen lehetőségek vannak a fűtésre és ennek milyen előnyei és hátrányai vannak?

  • A hőszivattyú, valamint a napelemes fűtési rendszerek képesek mintegy 80 %-os megtakarítást generálni a tulajdonosoknak. Ennél a párosításnál természetesen a szén-dioxid kibocsátás is csökken, ezáltal értéket teremtünk és ingatlan eladás esetén is sokkal könnyebb lesz a dolgunk.
  • A napelemmel való fűtés segítségével mintegy felére szoríthatjuk le a fűtési számlánkat. Nem kell aggódni a téli időszak miatt sem, hiszen, ha meg is nő a fűtési igényünk, akkor is pozitívba zárhatjuk az évet.
  • A harmadik lehetőség, amikor a napelemeket infravörös panelekkel is kombináljuk.

 

A napelem legtöbbször azért kerül kialakításra az otthonokban, hogy a villanyszámlákat csökkentsük, de mint láthatjuk a fűtésszámlára is jótékony hatással bír. Erre is kitérnek az stnapelem.hu weboldalon.

Milyen előnyei és esetleges hátrányai vannak a napelemeknek?

A napelemes telepítés egyáltalán nem befolyásolja otthonunk esztétikáját, viszont felére csökkenti a fűtésszámlát. Alacsony a karbantartási igénye, de továbbra is szükségünk lesz egy kazánra.

Milyen előnyei lehetnek a hőszivattyúval kombinált napelemes rendszernek?

A hőszivattyú a talajból, a levegőből és a vízből képes kinyerni a hőt. Ezt a kinyert hőt tudjuk felhasználni otthonunk fűtéséhez, a fürdéshez. A hagyományos kazánokkal szemben ez a rendszer többszörösen hatékonyabbnak bizonyulhat. A telepítési költsége igen magas, de ez hosszabb távon csak nyereséget termelhet a tulajdonosoknak és itt is számolni lehet a károsanyag kibocsátás csökkentésével is.

Milyen előnye lehet a napelem és az elektromos kazán kombinációjának?

Ezek a kazánok a hagyományos gázkazánokkal ellentétben elektromos árammal működnek. Hatékonyabbak a gázzal üzemelő társaiknál, de nagyon sok energiát emésztenek fel éves szinten a működtetés során. Ebben az esetben csak úgy érdemes kalkulálni, hogy napelemekkel kombináljuk, hiszen az hatékonyan csökkentheti az energiaszámlát.  Az elektromos kazánok nem rendelkeznek kéménnyel, így bárhová el lehet helyezni az otthonunkban.

Milyen előnyei lehetnek a napelemek és az infravörös panelek kombinációjának?

Az infravörös panelek esetében a napelemek a panelbe táplálják be az áramot és így a panelek közvetlen fűtést biztosítanak. A mai modern panelek már olyan kialakításúak, hogy azt bátran elhelyezhetjük a közös helyiségekben is, mint például a nappaliban. Az infra panelek felszerelése nem egy nagy mutatvány, hiszen mi magunk is be tudjuk dugni a konnektorba.

Érdemes átgondolni, hogy a napelemet mivel párosítjuk, de az biztos, hogy ebből a beruházásból rosszul nem jöhetünk ki, ha otthonunk fűtéséről van szó.

 

LM