Technika

Légtisztító – milyet vegyek?

Légtisztító – milyet vegyek?

Kép forrása: pixabay.com

Egyre nagyobb igény jelentkezik a légtisztítókra, ennek egyik oka nyilván a koronavírus-járvány. De már a járvány előtt is elterjedőben voltak ezek a berendezések, melyek segítségével otthonunk vagy munkahelyünk légterét tudtuk tisztává varázsolni.

 

Sok helyen már beépített légtisztítók gondoskodnak a tiszta, friss, pollenmentes, pormentes és vírusoktól, baktériumoktól megtisztított levegőről. Ezeket a légtisztítókat akár családi házakba is be lehet építeni és egyre több irodaépületet terveznek meg úgy, hogy már helyet kap benne a légtisztítás. A tiszta levegő nagy kincs, érdemes tehát megfontolni a légtisztító beszerezését.

Nemcsak otthon vagy a munkahelyen, hanem a különböző közintézményekben, például orvosi rendelőkben, iskolákban is nagyon fontos, hogy tiszta legyen a levegő, mint ahogy a kórházakban is nagy szerepe van abban, hogy a fertőzések kevésbé terjedjenek el. A légtisztítók szerepe ma már megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a téma iránt.

Milyen légtisztítók vannak?

Ha a házunk, irodánk nem úgy épült, hogy már eleve légtisztító rendszerrel, akkor sincs veszve semmi, hisz remek légtisztító készülékek kaphatók. Fontos tudni, hogy ezek többféle teljesítménnyel, méretben és technológiával érhetők el. Így az alap, hogy megnézzük, hogy milyen helyre és milyen céllal szeretnénk légtisztítót beszerezni. Ez legyen tehát a kiindulópont.

Szűrés több lépésben

Egy lakásban például a por az, ami problémát okozhat, a növényi pollenek, a penészgomba spórái mind mind jelen vannak, válasszunk tehát olyan légtisztítót, ami ezektől szűri meg a levegőt. Az otthoni használatra tervezett légtisztítók általában több szűrővel rendelkeznek, és ezek egymás mögött helyezkednek el. A nagyobb lyukú szűrők a hajszálakat, szöszöket szűrik meg, és az egyre apróbb szűrők pedig a többi részecskét szűrik ki a levegőből, a spórákat, port és így tovább. Az előszűrő után általában az aktívszén-szűrő következik, ami szerepet játszik a szennyező anyagok megkötésében és a kellemetlen szagok ellen is felveszi a harcot. Ezután a HEPA-szűrőé a terep, ami a rendkívül kisméretű részecskéket is kiszűri, végül az elektrosztatikus szűrő az elektrosztatikus vonzás segítségével vonzza magához a szennyező anyagokat.

Amikor légtisztítót választunk, fontos megnéznünk, hogy milyen a zajszintje, hisz például egy gyerekszobában fontos, hogy csendes legyen, ne zavarja a zaj az alvó gyerekeket. A légtisztítók egy másik típusa ózonnal tisztít, fertőtlenít, ezeket általában közös helyiségek tisztításához használják.

#érdekesség

(LM)