Technika

Közúton is elérhető abronccsal nyerték meg az idei Dakart

Közúton is elérhető abronccsal nyerték meg az idei Dakart

Kép forrása: Goodyear

Ismét Goodyear abroncsokkal versenyző csapat nyerte meg a kamionos kategóriában a Dakar-ralit. A 2023-as megmérettetésen 16 megterhelő nap során 9000 kilométert teljesítettek a csapatok sziklás, homokos és sáros talajon, amiből 5000 kilométer volt a szelektív szakasz. A holland De Rooy istálló első, harmadik és negyedik helyet is bezsebelő IVECO kamionjai nemcsak a Goodyear gumijait használták, hanem a gyár új, guminyomás-monitorozó rendszerének is hasznát vették.

 

A brutálisan erős versenykamionok és a szaúdi sivatag változatos terepe között az abroncs teremti meg az összeköttetést, ezért a megfelelő gumi kiválasztása kulcsfontosságú a versenyre való felkészüléskor. A holland De Rooy versenyistálló a Goodyear OFFROAD abroncsait választotta a kihívás teljesítésére, a Goodyear mérnökei pedig a csapattal szorosan együttműködve dolgoztak az eseményt megelőző felkészülés során, hogy minden eshetőségre készen álljanak.

Az erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket: a csapat színeiben versenyző Janus Van Kasteren 1 óra 14 perces előnnyel nyerte meg a viadalt az 502-es rajtszámú, „Boss Machinery Team De Rooy” néven futó IVECO kamionnal, segédpilótái, Darek Rodewald és Marcel Snijders segítéségvel. Csapattársai, Martin és Mitchel Van Den Brink pedig a 3., illetve 4. helyen végeztek.

A Goodyear zsinórban másodszor tarol a Dakaron a kamionos kategóriában, tavaly egy másik csapattal a dobogó mindhárom fokát megszerezte. A Goodyear OFFROAD abroncsai nemcsak a kemény sivatagi ralin bizonyultak sikeresnek az elmúlt években, hanem a közutakon is: megegyező specifikációval állnak rendelkezésre a flottakezelők számára Európa-szerte. Az abroncsot úgy tervezték meg, hogy alacsony melegedés mellett tegye lehetővé a magas sebességet. A Goodyear OFFROAD abroncsai terepen is alkalmazható futókeverékkel, valamint mély, csúszásmentes futófelülettel rendelkeznek, és még jobban ellenállnak a vágásoknak, ezért ideális választásnak bizonyultak a Dakar előre nem látható körülményeihez.

Új abroncsnyomás-figyelő rendszer

A Goodyear OFFROAD abroncsai mellett a De Rooy csapat a cég abroncsnyomás-figyelő rendszerét (TPMS) is használta. Ez a fedélzeti technológia egy gumiba helyezett szenzor segítségével figyelmezteti a jármű vezetőjét az abroncsnyomással kapcsolatos rendellenességekre a kamion műszerfalán található kijelzőn. Sziklás talajon és kihívást jelentő sivatagi felületeken az abroncs hőmérsékletét és nyomását érintő korai figyelmeztetés értékes időt spórolhat meg a csapat számára a problémák kiküszöbölésében.

Az európai utakon ugyanilyen technológia segít a flottakezelőknek időt megtakarítani, növelni a hatékonyságot és javítani a flottaműveletek biztonságát. A Goodyear TPMS-technológiája leegyszerűsíti az abroncs állapotának ellenőrzését, csökkentve ezzel a flotta rutinellenőrzésekre fordított óráinak számát. A túl alacsony abroncsnyomásra vonatkozó figyelmeztetés továbbá segít megelőzni, hogy az abroncs további károsodást okozzon vagy negatívan befolyásolja az üzemanyag-hatékonyságot.

A győzelem a kamionversenyek iránti elköteleződést mutatja

Maciej Szymański, a Goodyear európai haszongépjárműabroncs-ágazatának marketingigazgatója elmondta: „Gratulálok a De Rooy csapatnak az autósport egyik legkeményebb megmérettetésén elért győzelméhez. Büszkék vagyunk, hogy abroncsaink és fejlett abroncsnyomás- és abroncshőmérséklet-figyelő rendszerünk fontos és megbízható társnak bizonyultak és segítettek győzedelmeskedni ezen a legendás ralin. A győzelem ismét bizonyítja, hogy Goodyear OFFROAD abroncsai képesek megbirkózni a különböző talajtípusokkal, még nagy sebesség és nehéz körülmények mellett is.”

Gerard de Rooy, a De Rooy csapat vezetője a következőket nyilatkozta: „A Goodyear OFFROAD abroncsai nagy szerepet játszottak abban, hogy jó eredményeket érhessük el kivételesen nehéz és megjósolhatatlan körülmények között. Idén nemcsak nagy fokú tartósságot és tapadást tudtunk biztosítani, de folyamatosan nyomon is követhettük az abroncsnyomást a Goodyear beépített TPMS-rendszerének köszönhetően. Ez megkönnyítette számunkra, hogy stratégiánkat az út körülményeihez és az abroncsok teljesítményéhez tudjuk igazítani. Abban is segített, hogy meg tudjuk figyelni az abroncsok hőmérsékletét és nyomásszintjét, és valós időben gyorsan reagálhassunk bármilyen kihívásra, amely hosszabb állásidőt eredményezhetett volna.”

A De Rooy csapat támogatása a Dakar-ralin újabb bizonyíték arra, hogy a Goodyear elkötelezett a kamionversenyek iránt. 2022-ben a Goodyear meghosszabbította régóta fennálló partneri kapcsolatát, és a top kamionverseny, a FIA Kamion Európa-bajnokság (ETRC) hivatalos szponzora lett. A bajnokság május 21-én az olaszországi Misanóban indul el, a magyar Kiss Norbert címvédőként kezdi a szezont.

#technika