Technika

Hogyan védekezhetünk a zsarolóvírusok ellen?

Hogyan védekezhetünk a zsarolóvírusok ellen?

Kép forrása: pixabay.com

Az internet térhódítása számos ajtót nyitott ki a számunkra, de a technológia térhódításával ma már nemcsak a levegőben terjedő vírusoktól kell tartanunk, hanem azoktól is, melyek a számítógépünket, esetleg a mobilunkat támadják.

 

Számos példa van már erre, és kinek van közösségi médiás fiókja vagy e-mail címe, biztosan találkozott már olyan üzenettel, ami arra figyelmeztette, hogy valaki bizony megpróbált bejutni az oldalára. Manapság az egyik legelterjedtebb vírus a zsarolóvírus, ami bizony komoly fejtörést tud nekünk okozni.

A zsarolóvírusok, vagy angolul ransomware, kártékony szoftverek, amiket arra találtak ki, hogy zárolni tudják az eszözeinket (laptop, tablet, mobil), esetleg titkosíthassák a rajtuk lévő adatainkat. Ezután pedig érkezik is a zsaroló üzenet, melyben pénzt akarnak kicsalni tőlünk, és azt ígérik, ha fizetünk, visszaállítják a jogosultságunkat, és újra hozzáférhetünk az adatainkhoz. Ez a fajta bűncselekmény manapság meglehetősen gyakori, és sokan be is dőlnek, és fizetnek.

Hogyan működnek a zsarolóvírusok?

A zsarolóvírusok többféle módon is bejuthatnak a rendszerünkbe. Az egyik lehetőség, hogy e-mailen keresztül érkezik a vírus, melyet mellékletben csatolt tömörített állományokban rejtenek el, ha pedig megnyitjuk őket, aktivizálódnak. A másik lehetőség, hogy a távoli munkavégzéshez használt RDP (Remote Desktop Procedure) hozzáférést használják, mert ezek jelszava elég gyenge. A harmadik módszer pedig a reklámokban vagy átirányító linkekben lehelyezett kártevő.

Miután bejutottak a zsarolók még a trójai vírusok futtatása előtt megpróbálják majd kiiktatni az eszköz biztonsági megoldásait, hiszen így nem fedezzük fel őket időben. Ezután pedig titkosítják az adatainkat és a dokumentumainkat, és az állományunk valószínűleg titkosításra is kerül, hogy ne férhessünk hozzá. És persze végül érkezik az e-mail, amelyben pénzt kérnek, melyet valószínűleg valamilyen nehezen követhető és lenyomozható kriptovalutában kellene megfizetnünk.  

Fizessünk vagy sem?

Zsarolásról már biztosan hallottunk, ha máshol nem, akkor a filmekbe vagy sorozatokban, és ott is mindig azt mondják, ne fizessünk. Igen ám, de mi szeretnénk visszakapni az adatainkat, ezért néha nem egyértelmű, hogy mi is a jó megoldás. Nos, a zsarolóvírusok szakértői szerint fizetni semmi esetre sem szabad, ugyanis egyrészt nincs rá garancia, hogy valóban visszakapjuk az adatokat és az eszközeink feletti uralmat, ahogyan arra sincs, hogy nem fognak még több pénzt kérni. Amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megakadályozni az effajta támadásokat. Erős biztonsági jelszóval, rendszeres biztonsági mentéssel tudunk védekezni.

(LM)