Technika

Fókuszban az okoskönyvek

Fókuszban az okoskönyvek

Kép forrása: 24.hu

Minden könyv okos, mondhatnánk, de mégis külön kategóriát képviselnek az okoskönyvek. Már a névből is sejthető, hogy ezeknek a könyveknek valamilyen közük van a digitális világhoz. És nem is tévedünk. Okostelefon, okosklíma, okosotthon, okostévé?

 

Ezeket mind azért nevezzük okosnak, mert online, az internet segítségével tudnak valamit, amit a hagyományos készülékek nem. A telefonnal böngészhetünk a neten, az okosotthonunkat akár a munkahelyünkről tudjuk vezérelni. Irányítani tudjuk a fűtést, a hűtést, a mosógépet, TV-t és még a porszívót is. Az okostévét is be lehet progamozni, hogy milyen műsorokat vegyen fel, akár távolról, a telefonunk segítségével is.

Mitől okos egy könyv?

És ebbe az okos családba jönnek könyvek, azok a nyomtatott könyvek, melyek évszázadok óta léteznek. Mégis, hogy lesznek ezek okosak? Nem attól, hogy elektronikus változatban is elérhetők. Az e-könyvek egyre népszerűbbek, ennek hátterében is sokféle ok húzódik meg, a tárolhatóság, az ár és a gyors hozzáférhetőség mind az e-book-ok felé hajtja a malmot. De az elektronikus könyvek még nem okoskönyvek.

Az okoskönyv attól lesz okos, hogy túl a nyomtatott tartalmán valamilyen kapcsolatban van a digitális világgal is. Egy kicsit talányos megfogalmazás ugyan, de azért, mert ez a kapcsolat többféle lehet.

Kódokkal a plusz tartalomért

Okoskönyvnek számít például az, ha a nyomtatott, vagy e-könyvben olyan QR-kódokat találunk, melyeket beolvasva a könyv adott részéhez szorosan kapcsolódó tartalomhoz jutunk. Ez a plusz tartalom lehet szórakoztató, ismeretterjesztő, hanganyag, animáció vagy bármi más. Játék, fejtörő, térkép, munkafüzet és így tovább. A lehetőségek szinte végtelenek, ezt a könyv típusa határozza meg.

A fentiekből is látszik, hogy az okoskönyvek elsősorban a fiatalabb generáció számára nyújtanak szórakozási lehetőséget. Annak a generációnak, akik egyre inkább az online világ bűvöletében élnek, akik le sem teszik a telefont, tabletet. Az okoskönyvek pedig hidat képeznek a nyomtatott könyvek olvasása és az online világ között.

Az okoskönyvek között találunk igazán különleges könyveket is, kiváltképp a gyerekkönyvek között. Ezek a könyvek már alkalmasak a kiterjesztett valóság megjelenítésére. Miközben „olvas” a gyerek, három dimenzióban látja a témát, hallja például az állatok, a természet hangjait. A gyerekek számára így élmény a tanulás és mégis csak egy nyomtatott könyvet fognak a kezükbe. Az online világ egyre inkább beszippantja már a legkisebb generációt is, használjuk ki ennek előnyösebb oldalát, mint amilyenek az okoskönyvek.

#technika #okoskönyv