Technika

Digitális nomád, avagy az álommunka

Digitális nomád, avagy az álommunka

Kép forrása: pixabay.com

Ma egyre többször hallani a digitális nomád kifejezést, amire az emberek többsége csak kapkodja a fejét. De mit jelent valójában? Te is lehetsz digitális nomád?

 

Ki lehet nomád?

A digitális nomád egy olyan életformát jelent, ahol nem az irodába mész be, hanem magaddal viszed a munkádat. Szükséged lesz hozzá egy online elvégezhető munkára és egy kis kalandvágyra. Nem szabad összekeverni a szokásos Home Office-szal, mivel itt nincsen otthon, csak utazás és aktuális tartózkodási helyek. Ma már rengeteg online elvégezhető munka létezik: marketing, tele-sales, support, programozás, design vagy akár az építész. Ha neked is hasonló a szakmád, akkor lehet, hogy már az otthonod kényelméből dolgozol.

Vállalkozó vagy alkalmazott

Ha ezzel a módszerrel akarsz élni, akkor két lehetőséged van: vagy egy cégnek dolgozol vagy sajátot indítasz. Ha meg tudod beszélni a főnökkel, hogy ne kelljen többé bejárnod, akkor az otthoni iroda helyett akár külföldre is elutazhatsz. Minél jobb a munkád, annál nagyobb eséllyel fognak elengedni, de nagyon fontos, hogy az utazás ellenére se csökkenjen az értéked.

Ha pedig valódi szabadságra vágysz, akkor saját vállalatot is indíthatsz. Nagyon fontos, hogy ez nem mindenkinek áll jól, szükség van hozzá egy bizonyos lelki jelenlétre. A vállalkozó folyamatosan agyal, hogy mit csináljon, miből szerezzen pénzt, mit adjon el. Amennyiben mindezt online intézed, akkor szintén dönthetsz a rendszeres költözés mellett, hiszen csak egy megbízható internetre lesz szükséged.

Munkalehetőségek

A digitális nomádok akár havonta költöznek, de a munkájukból kifolyóan szó szerint bárhol élhetnek. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen ez a szabadság, akkor a következő munkák jó elindulási pontot jelentenek:

  • virtuális asszisztens

  • fordító

  • szövegíró

  • grafikus

  • webdizájner

  • programozó

  • Social Media manager

  • vágó

  • egyéb eladást vezető manager

A lista nem teljes, de jó kiindulási alapot ad, ha éppen munkát cserélnél. Innentől kezdve csak a megfelelő ügyfelekre lesz szükséget. Ha saját vállalkozást indítasz, akkor érdemes láthatóvá válni az interneten, ugyanakkor a jó kapcsolat is segíteni fog.

(LM)