Technika

Amit a kriptovalutákról mindenképp érdemes tudni, mielőtt megvásárolnánk őket

Amit a kriptovalutákról mindenképp érdemes tudni, mielőtt megvásárolnánk őket

Kép forrása: pixabay.com

Manapság a kriptovluta kifejezés már sokak számára nem ismeretlen fogalom, sőt nemcsak fizetőeszközként, hanem vállalkozási és pénzkereseti lehetőségként tekintetnek rá. Ám még mindig vannak, akik nem értik, mi értelme van egyáltalán venni ilyesmit, de még olyanokból is van bőven, akik azt sem tudják mi is pontosan a kriptovaluta vagy a bitcoin.

 

Persze az internet bőséges lehetőséget kínál arra, hogy tájékozódjunk, de mielőtt félinformációkra alapozva belevágnánk egy ilyen adás-vételbe, mindenképp jó, ha tudjuk, miről is van szó.

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is pontosan a kriptovaluta. Nos, a kriptovaluta egy digitális eszköz vagy akár csereeszköz, amit fizetőeszközként is lehet manapság már használni. A kriptovaluta kripto szava a kriptográfiára utal, ami titkosítást jelent, vagyis a kriptovaluta titkosítást használ a tranzakciók során. Lényegében digitális valutáról van szó, de alternatív valutaként vagy a virtuális valutaként is tekinthetünk rá. A legtöbb kriptovalutában az a közös, hogy központi felügyelet nélküli működik, mint ahogyan az internet is. Ennek többek között az is a hátránya, hogy nincs mögötte gazdasági háttér.

Hogyan vágjunk bele a kriptovaluta adás-vételbe?

Mielőtt belevágunk, nem árt tudni, hogy a kriptovaluták adás-vétele azért rizikós. A kriptovalutákat bíráló közgazdászok a piramisjátékhoz hasonlítják, hiszen ha egyszer meginog a beléjük vetett bizalom, akkor elbukhat az összes. Érdemes tehát óvatosan és megfontoltan belevágni a kriptovaluta adás-vételbe, ugyanakkor az óvatosság nem jelenti azt, hogy lenne értelme megpróbálni. A kockázat nagyon, de sokan vannak, akiknek megérte a befektetés. Ha végiggondoltuk, és a vásárlás mellett döntöttünk, akkor érdemes azt is tudni, hogy honnan tudunk venni kriptovalutát.

A legismertebb és legelső kriptovaluta a Bitcoin volt, ma már természetesen számos más, altercoinként is emlegetett kriptovaluta is létezik. A dolog meglehetősen egyszerű, keresnünk kell egy online váltót, ahol regisztáció után már intézhetjük is a vásárlást. Van már magyar oldal is, így nem szükséges különösebben nagy nyelvtudás sem ahhoz, hogy vásárolni tudjunk.

Már nemcsak az interneten juthatunk kriptovalutához

Akinek nincs bizodalma az internetes kriptovaluta vásárlásban, azok számára van más lehetőség is. Fizikai váltók is léteznek már, ugyanis egyre több ATM van az országba, melyekben van lehetőség kriptovaluta váltásra. Előnye, hogy gyorsabb és egyszerűbb, mint az online tőzsde, ám a tranzakciós díj jóval magasabb.

(LM)