Technika

A kriptovaluta, amiről mindenki beszél

A kriptovaluta, amiről mindenki beszél

Kép forrása: pixabay.com

Mi az, amiről mindenki beszél, de kevesen birtokolják? A kriptovaluták. Ez az újfajta digitális pénz lehetővé teszi a közvetlen kifizetéseket, a megtakarításokat és még rengeteg mindent. Olyan pénz, amit, ha több ember birtokol, akkor még hasznosabbá válik.

 

A szakzsargon peer-to-peer kifejezéssel illeti, ami magyarul valamilyen mágikus internetes pénzként fordítható. Amit neked tudnod kell, hogy a kripto használható fizetéshez, azonban nem a bank bocsátja ki, tehát nem függ tőle, hanem a tulajdonos rendelkezik róla.

Ez elsőre bonyolultnak tűnik, ha azonban belegondolsz, akkor te is interneten keresztül fizetsz. A világ pénzének a legnagyobb része már digitális, az állampolgárok online számlákkal fizetnek, amit az adott ország pénzneme határoz meg. Innentől kezdve a két különböző pénznem egymáshoz viszonyul, veszít az értékéből, így adósságba is keveredhetnek az emberek. A kriptovaluta azonban nem függ az országtól, mindenhol ugyanannyit ér, a tranzakciók pedig fillérekbe kerülnek és nagyon gyorsak.

A Bitcointól napjainkig

Az első ilyen valuta a Bitcoin volt, de azóta egyre többet készítenek. Ezeket a valutákat az élet minden területén használják, a birtoklásukhoz nem kell gazdagnak lennünk. A kripto legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben digitális. A járványhelyzet megváltoztatta az emberek gondolkodását, és az életet egy újabb szintre helyezte, ahol rendelni, vásárolni, tévézni és tanulni is tudunk az interneten keresztül. Az emberek azonban félnek attól, hogy a kormányok beférkőzzenek a technológiába és megszerezzék a fontos adatainkat.

A kriptovalutáknál a fizetés, átutalás mindig titkosítva történik, úgyhogy senkinek nem kell tudnia a nevedet vagy más adataidat. A digitális áttörés innen csak felfelé megy, tehát nem kell attól félnünk, hogy hirtelen mindenki papírpénzt fog kérni az online számlája helyett. A kripto alternatív lehetőséget kínál azok számára, akik bizalmatlanok a kialakult pénzügyi rendszerrel szemben, és inkább a matematikában bíznak, nem pedig a politikában vagy a bankokban.

(LM)