Technika

A közösségi közlekedés jövőképe

A közösségi közlekedés jövőképe

Kép forrása: pixabay.com

A közösségi közlekedés fogalma nem csak a tömegközlekedési eszközöket takarja, hanem minden olyan közlekedési módot, ami során az emberek nem a saját járművükkel utaznak. Ilyenek például az úgynevezett telekocsik is. A tömegközlekedés jövőjével kapcsolatban sok tanulmány született már és sokan dolgoznak azon, hogy ezek a közlekedési módon népszerűbbé váljanak úgy, hogy minőségi, modern szolgáltatást nyújtanak. Hisz a közösségi közlekedésnek nagy előnye, hogy így csökken a károsanyag-kibocsátás, a környezet terhelése, ez pedig  mindenkinek célja kell, hogy legyen.

 

Növekvő népesség, növekvő igények

A jövő persze mindig kérdés, a népesség folyamatosan növekszik, egyre inkább igények merülnek fel a korszerűbb, környezetbarát megoldások iránt. Fontos kérdés az infrastruktúra is, hisz sokan gondolnák, hogy az infrastruktúrába való beruházást a járművek nagy száma indokolja. Azonban van egy másik nézőpont is.

Erre példa Glasgow, ahol miután megépült egy új út, a környéken megugrott az autóhasználat. Ugyanebben az időben Cambridge-ben egy új, kötött buszpálya épült párhuzamos gyalogos- és kerékpárúttal. Ez pedig az autóhasználat csökkenéséhez vezetett. Ez is mutatja, hogy számítanak az infrastrukturális beruházások, és hogy a tömegközlekedési rendszer nem mindig lehet az infrastruktúra javítása nélkül javítani.

A technológia erősödik

Arról, hogy mit hoz a jövő, sok tanulmány született már, és egyre inkább az látszik, hogy sokkal inkább a technológia vezérli majd a tömegközlekedést. Ennek már több jele is megmutatkozik és jelen van a mindennapi életünkben, gondoljunk csak a mobil jegyértékesítésre, és más, okostelefon-alapú technológiára. Ugyanígy nagy segítségünkre van a közlekedésben az, hogy másodpercre pontosan nyomon követhető az egyes járatok beosztása, útvonala és egyre jobban optimalizálják is ezeket a menetrendeket az igények kiszolgálása érdekében. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább érdemes lesz a tömegközlekedést választani.

Érdemes szót ejteni az olyan fejlesztésekről, mint az intelligens jelzőlámpa-irányítása, a buszsávok bevezetése, a buszmegállók elosztásának javítására, ezek mind jó lehetőségek arra, hogy kényelmesebb és gyorsabb legyen tömegközlekedést igénybe venni. Ugyanígy fontos az árak optimalizálása, a tarifarendszer fejlesztése. A multimodális megoldások fejlesztése is további előnyöket tartogat, így a tömegközlekedés szervezésekor jó, ha van, ami ezt kiegészítse, így a kerékpár- vagy robogóbérlés, a taxik, vagy a parkolás megoldása.

(LM)