Programok

„Tatai Patara 1597.” Török kori Történelmi Fesztivál

„Tatai Patara 1597.” Török kori Történelmi Fesztivál

Kép forrása: Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál

A 14. alkalommal megrendezésre kerülő „Tatai Patara 1597” Török kori Történelmi Fesztivál Tata Városának 1597-es legendás ostromát megidéző hagyományőrző fesztivál, mely idén június 3-5-ig várja a kalandvágyó résztvevőket.

 

A Patara méltán vívta ki az egyik legjobb történelmi fesztivál címet Magyarországon, és Európában is, maximálisan ügyelve a történelmi hűségre.

Hagyományainknak megfelelően az első nap idén is a gyermekeké, közel ezer általános iskolai tanuló érkezik az ország minden tájáról a „DEÁK-PATARA” – Honvédelmi Nap, avagy a „puskázás története” című programunkra.

A rendezvény gerincét nagyszabású, több száz hagyományőr részvételével megvalósított csaták jelentik, a kerettörténetre felfűzött hadibemutatók dr. Négyesi Lajos ezredes, hadtörténész előre kidolgozott haditervei alapján valósulnak meg. A hagyományőrző bemutatókon az 1591-1606 között lezajlott 15 éves háború időszakának haditechnikáját, az alkalmazott harceljárásokat jelenítjük meg, míg az MH 25 Klapka György Lövészdandár támogatásának köszönhetően a mai modern haditechnikával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Számos történész, muzeológus, múzeumpedagógus, katona és civil önkéntes munkájának köszönhetően sikerül a látogatókat a 16. századi Magyarország hétköznapjaival és a végek életének kihívásaival, a katonaélet mindennapjaival megismertetni. Idén a gyerekekre, a nevelésre koncentrálva valósítjuk meg a kiegészítő programokat. Mind a Magyar Faluban, mind a Háremben óriási érdeklődés mellett – számos interaktív programelemmel – zajlanak a programok (különböző – és kipróbálható – mesterség bemutatók, török számtan óra, magyar-török játékok, előadások stb.).

A fesztivál célja egy Tatához kapcsolódó valós történelmi esemény megidézésével a 16-17. századi haditechnika és végvári élet történelmileg hű bemutatása. Célunk, egy olyan történelmi korszak megidézése, ahol a hódítók elleni küzdelem olyan emberi magatartásformákat helyez előtérbe (mint az összetartozás, bajtársiasság, hazaszeretet, bátorság), ami a mai generációinak is megújuló erőforrást adhat.

A közösségi élmény fokozására óriás kivetítők, színházi szakemberek által megrendezett koreográfia, kézműves vásár, és a tábori életbe betekintést nyújtó interaktív bemutatók (Magyar Falu, „Apraja falva”, Hárem) színesítik a rendezvényt. A látogató aktív részese lehet az eseményeknek, szereplője a 17. századi történetnek, a végvári élet mindennapjainak.

Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál