Programok

Kálmán Imrére emlékeznek Siófokon

Kálmán Imrére emlékeznek Siófokon

Kép forrása: Siófoki Turisztikai Iroda

Emléknapokkal tisztelegnek Kálmán Imre előtt Siófokon, a világhírű operettkirály születésének 140. évfordulójára tervezett eseményeket október 24. és 28. között tartják a Balaton-parti városban.

 

A Szenvedélyes századelő - a múlt találkozása a jelennel című emlékhét a Kálmán Imrét és családját, a korabeli Siófokot és a siófoki életet bemutató képekből és a Kálmán Imre emlékplakettel kitüntetett művészek kézlenyomatából álló kiállítással indul a művészről elnevezett művelődési központban.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatását élvező rendezvénysorozaton esténként előadásokat és operett-gálaműsort tartanak, a közönséget a HADART Színház, a Magyar Zenés Színház, a Monarchia Színház és a Kálmán Imre híres műveit jazz stílusban előadó Apáti Dixieland Band várja.

Az érdeklődők Zelinka Tamás zenetörténész előadásában ismerhetik meg a sokszínű Kálmán Imrét, a Mondén hangulatban című kiállítás témája a korabeli fürdőélet lesz. A Kálmán Imre Emlékházban tárlatvezetést és múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak, a látogatókat az "Operettkirály" tematikus városnéző sétára invitálják ugyancsak az emlékház szervezésében.

Az emléknapokon Operett Expressz néven városnéző kisvonat közlekedik, amelyen felcsendülnek Kálmán Imre legszebb melódiái. Kálmán Imre 1882. október 24-én született Siófokon, ahol kilencéves koráig élt családjával. Már gyermekkorában imádta a zenét, érdekelte a színház világa, első nagy sikere az 1908-ban bemutatott Tatárjárás című operett volt, a bemutató után Bécsbe költözött. Bécsből később Párizsba, majd Amerikába ment, ahonnan csak a háború után tért vissza Európába.

 Az 1953. október 30-án Párizsban elhunyt zeneszerző munkásságának sok olyan remek operettet köszönhet a közönség, mint a Csárdáskirálynő (1915), A bajadér (1922), a Marica grófnő (1924) vagy A chicagói hercegnő (1928).

#program #siófok