Programok

Csütörtökön indul a PLACCC Fesztivál

Csütörtökön indul a PLACCC Fesztivál

Kép forrása: PLACCC Fesztivál

Csütörtökön kezdődik Budapesten a PLACCC Fesztivál, amely a hazai és külföldi politikai-társadalmi történések mellett az ukrajnai háborúra, a klímaválságra és koronavírus-járványra is reflektál.

 

A szeptember 13-ig tartó fesztiválon a magyarok mellett brit, olasz és dán előadók is szerepelnek, illetve a fél éve dúló ukrajnai háborúra reflektáló belorusz és ukrán projektek is bemutatkoznak. A brit Kaleider kollektíva Pig című installációja a Madách Imre téren lesz látható szeptember 4-ig. A téren felállított nagyméretű átlátszó malacperselyt csak akkor lehet kinyitni, és a benne lévő összeg csak használható fel, ha körülötte egy olyan közösség formálódik, amelynek tagjai egyért értenek, abban, mire szánják a pénzt. A kollektív döntéshozatalra irányuló beszélgetéseket a brit művészek és magyar közreműködők segítik.

Párbeszédre szólít Szabó Renáta Híd című performatív akciója, amely egy egyéni döntési szituációból született: a művész abból az élethelyzetből kiindulva, hogy egy évet halaszt az egyetemen, eljutott az egyén torzult öndeterminációja és a kollektív magyar tehetetlenség kérdéséhez.

PLACCC Fesztivál tavaly indult Sensing the city sorozatában ezúttal Dániából, Olaszországból, Nagy-Britanniából és Magyarországról érkeznek alkotók, hogy ötnapos közös rezidenciaprogram során a művészet és a környezeti fenntarthatóság kapcsolatáról folytassanak párbeszédet.

Lesz beszélgetés Seth Honnorral, a Kaleider kollektíva művészeti vezetőjével a fosszilis és megújuló energiaforrások kérdésének művészeti megközelítési lehetőségeiről. Leonardo Delogu olasz előadóművész és tréner, mozgás- és tájkutató a Mátyás-hegyi kőfejtő parkjában piknikkel egybekötött beszélgetésen osztja meg a rezidenciaprogramban végzett kutatásainak eredményeit. A nyilvános programok között szerepel a dán Nana Francisca Schottländer Going Visiting című workshopja is a Népszigeten.

Helyspecifikus előadással érkezik a fesztiválra a Juhász Kata Társulat és az osztrák Cie. Two in One, Mindennapi cirkuszaink című közös projektjüket a Mechwart-ligetben adják elő. Mozgásra ösztönöz Mészáros Máté A távolság mechanikája című részvételi sétája és a Meetlab társulat folyamatosan mozgásban lévő Lézertriciklije is, amely a Bókay utca és Práter utca sarkán lesz látható.

Az ukrán Daria Pugachova Shelter for Freedom című köztéri előadása az ukrán-orosz háborúra reflektál a Hármashatárhegyi bunkereknél. A belorusz alkotónégyes, Igor Shugaleev, Sergey Shabohin, Alexandra Kononchenko és Marina Dashuk The body your are calling is not available című produkcióját mutatja be a Nyolcésfél alkotótérben.

#program