Programok

Amihai Grosz brácsaművész lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendége február 4-én

Amihai Grosz brácsaművész lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendége február 4-én

Kép forrása: lfkz.hu

Amihai Grosz brácsaművész lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar vendége február 4-én, a Berlini Filharmonikusok szóló brácsaművésze a Zeneakadémián lép fel az együttessel. A koncerttel indul az idén 60 éves zenekar ünnepi sorozata.

 

LFKZ60-koncertek első eseménye nemcsak a világhírű vendégművész személye miatt különleges, hanem a manapság ritkán szólószerepbe kerülő mélyhegedű miatt is. A muzsikustársadalmon belül a hangszercsoportok zenészei külön-külön, összetartó szakmai frakciót képeznek, a brácsások pedig nagy örömmel fogadták Amihai Grosz, a hangszer egyik legkiválóbb mestere budapesti fellépésének hírét. Az izraeli művész zeneiskolásként először hegedűn kezdett tanulni, majd 11 éves korában váltott mélyhegedűre. Népszerűségét a remek Jerusalem Quartet tagjaként alapozta meg, nagyívű pályája pedig 2010-től a Berlini Filharmonikusok kiemelt, vezető brácsásaként folytatódott.

Grosz anyazenekarával a világ minden táján fellép, szólistaként pedig gyakori vendége más kiemelkedő együtteseknek is. Budapestre például Tokióból, az NHK Szimfonikus Zenekarral a Suntory Hallban adott koncertje után pár nappal érkezik, amelyen Bartók Brácsaversenyét játssza. Első szólólemeze két éve jelent meg, a másodikra most készül, épp ezzel a 20. századi magyar remekművel.

Február 4-én a kibővült Liszt Ferenc Kamarazenekarral Bohuslav Martinu cseh zeneszerző Rapszódia-concertótját adja elő. A programban szerepel a többszörös Grammy-jelölt amerikai zeneszerző, Christopher Cerrone 2013-ban írt High Windows (Magas ablakok) című alkotása; a Magyarországon most először hallható mű leginkább hangszereken megszólaló fényjátékként hat majd, a nyugodt ritmusú meditatív hullámzás egy templomi sétára emlékeztet. A szünet után a koncert Max Bruch Jom kippuri imádságával folytatódik, majd az estet Richard Strauss 1945-ben elkészült gyászzenéje zárja, amely mára sokak szemében a vezeklés, a bűnbánat szimbólumává vált. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyével a nemzetközi holokauszt emléknap alkalmából az áldozatok emléke előtt tiszteleg.  

 A jubileumi év és az évad koncertjei a Liszt Ferenc Kamarazenekar oldalán, az lfkz.hu oldalon tekinthetők meg.

#program