Hírek

Könnyítés: ingyen is hozzáférhetnek az NTAK szoftverhez a vendéglátók

Könnyítés: ingyen is hozzáférhetnek az NTAK szoftverhez a vendéglátók

Kép forrása: freepik.com

A NAV által fejlesztett NTAK szoftverhez való ingyenes hozzáférés lehetősége nyitottá vált a vállalkozások számára. Minden magyar szálláshelynek, bizonyos vendéglátóhelyeknek és turisztikai látványosságok üzemeltetőinek kötelező használniuk egy szoftvert, amely az NTAK-adatszolgáltatáshoz szükséges. A szálláshelyek számára elérhető informatikai rendszerekhez egyébként több mint 40 szoftver áll rendelkezésre, amelyek képesek kommunikálni az NTAK rendszerével. A turisztikai látványosságok és a vendéglátó üzletek a jogszabály szerint 2023. július 1-jétől kötelesek az adatszolgáltatásra.

 

Az NTAK szoftver napjainkban már elengedhetetlen eszköz a vendéglátóiparban tevékenykedő vállalkozások számára. A cikkben bemutatjuk, mi az NTAK szoftver, hogyan működik, miért van rá szükség, valamint kiknek lehet hasznos.

Mi az az NTAK szoftver? Hogyan működik?

Az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) szoftver egy olyan digitális platform, amelyet a NAV fejlesztett ki a vendéglátóipari szolgáltatók számára. Célja, hogy egyszerűsítse az adatszolgáltatást és az adminisztrációt a vendéglátó vállalkozások számára. Az NTAK szoftver segítségével a vendéglátók könnyedén és hatékonyan nyilvántarthatják a vendégeiket, a nekik nyújtott szolgáltatásokat, valamint az adózással kapcsolatos kötelezettségeiket. A rendszer online platformon működik, így könnyen elérhető és használható. A CMO NTAK vendéglátó szoftveréhez akár ingyenesen is hozzá lehet férni. A CMO NTAK vendéglátó szoftveréhez akár ingyenesen is hozzá lehet férni.

Miért van szükség NTAK szoftverre?

Az NTAK szoftver bevezetése komoly előnyöket jelent a vendéglátóipari szektor számára. Az előző rendszerekhez képest az NTAK szoftver egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a szálláshelyek és éttermek adminisztrációját, ami a forgalmas időszakokban sok fejfájást spórolhat meg az egységek felelőseinek. A szoftver lehetővé teszi a vendégek regisztrációját és nyilvántartását, valamint az adózással kapcsolatos dokumentáció pontos kezelését. A vendéglátók így csökkenthetik az adminisztratív terheket és időt takaríthatnak meg – amit akár szolgáltatásuk minőségének javítására is fordíthatnak.

Kinek van szüksége NTAK szoftverre?

Az NTAK szoftver hasznos lehet minden olyan vendéglátó vállalkozás számára, amelyek a vendégek nyilvántartására és az adózási kötelezettségek kezelésére összpontosítanak – azaz gyakorlatilag valamennyi vendéglátási szektorban működő vállalkozás számára. Ebbe a körbe esnek a szállodák, a panziók, az éttermek, a kávézók, a bárok és más hasonló vendéglátóipari egységek. Az NTAK szoftver segítségével a vállalkozások egyszerűen és praktikusan tarthatják nyilván a vendégadataikat, ami nemcsak a NAV felé való adatszolgáltatásban nyújt segítséget, hanem a saját üzleti folyamataikat is optimalizálhatják.

Az előrejelzések szerint az NTAK szoftver ingyenes hozzáférésének lehetősége nagy könnyebbséget jelent majd a vendéglátóipari vállalkozások számára. A digitális platform egyszerűsíti az adminisztrációs feladatokat, lehetővé teszi a vendégadatok nyilvántartását, és segít az adózási kötelezettségek kezelésében. Az NTAK szoftver minden olyan vendéglátó vállalkozás számára hasznos, amelyek hatékonyabbá szeretnék tenni üzleti folyamataikat és csökkentenék az adminisztratív terheket. Az ingyenes hozzáférés lehetősége pedig további előnyt nyújt a vendéglátóknak, hogy kihasználhassák az innovatív fejlesztés minden előnyét.

 

LM