Hírek

Bod Dylan eladta eredeti hangfelvételeit

Bod Dylan eladta eredeti hangfelvételeit

Kép forrása: bbc.com

A BBC hírportálja a napokban arról számolt be, hogy Bob Dylan eladta teljes zenei katalógusának eredeti hangfelvételeit. A Sony Music-kal még júliusban állapodtak meg ebben.

 

Bob Dylan eredeti hangfelvételei egészen az 1960-as évek klasszikusaitól a 2020-as Rough And Rowdy Waysig mindent tartalmaznak. A 16 millió dolláros, azaz mintegy 5,1 milliárd forintos éves bevételek alapján a Billboard zenei magazin úgy becsüli, hogy a katalógus 200 millió dollárt ér. Ez forintban átszámolva 64 milliárd forintot jelent. Bob Dylan 400 millió dollárért adta el teljes életművének kiadási jogait az Universal Music Groupnak, ez minden dalszövegre és szerzeményre vonatkozik. Korábban a Sony kezelésében voltak az Egyesült Államokon kívül.

Bob Dylan fél évszázada a popzene meghatározó alakja

Bob Dylan emellett meghosszabbította lemezszerződését a Sony Columbia Records-szal és több új alkotást is ígért, ezt a kiadó sajtóközleményében tudatta a közvéleménnyel. Bob Dylan Minnesotában született Robert Zimmermann néven 1941-ben, és a hatvanas évek elején emelkedett ki művészetével a New York-i Greenwich Village-i folktérből, a népzene, a tiltakozó dalok és a pszichedelikus költészet keverékével. Első, önmagáról elnevezett debütáló albumát 1962-ben adta ki a Columbia, munkássága pedig jelentős hatással volt több világsztárra is, mint például David Bowie vagy a Beatles. Bob Dylan Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas dalszerző, zenész, énekes költő, a 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa, a popzene egyik meghatározó alakja már több mint fél évszázada.

Bob Dylan a koronavírus világjárvány előtt évente 80-100 koncertet is adott, 2021-ben mindössze 22 koncertet sikerült megszervezni. A felvásárlás az évek óta tartó lemezipari felvásárlások közepette zajlik, a lemezkiadók és befektetési cégek olyan dalok és felvételek jogait szereték meg, mint David Bowie, Blondie, Tina Turner, Taylor Swift, David Guetta, vagy Shakira. A Sony Music az élen jár a felvásárlásokban, 2021 első félévében 1,4 milliárd dollárt költöttek erre, decemberben pedig 500 millió dollárért vásárolták meg Brice Springsteen katalógusát.

Ezek a megállapodások azonnal pénzügyi biztonságot jelentenek a művészeknek és hagyatékuknak. És hogy mit remélnek ettől az új jogtulajdonosok? Azt, hogy befektetésük megtérül, hogy profitálhatnak a dalokból, hisz a klasszikus dalok máig népszerűek, és ezekre új bevételi forrásokat is építhetnek, mint a filmes és tévés licenszek vagy a feldolgozások indukálta bevételek. 

(LM)