Hírek

A számlák alapján követhetetlen a cégek energiafogyasztása

A számlák alapján követhetetlen a cégek energiafogyasztása

Kép forrása: Wenerate Kft.

A vállalkozások életében a működés közben felmerülő energiaköltségek rendezése mind ez idáig egy rutinszerűen teljesítendő kötelesség volt, azonban a mai, megnövekedett energiaárak mellett ez a hozzáállás már meglehetősen luxusnak számít. Nem lehet nem foglalkozni annak vizsgálatával, hogy a számlánk végösszege pontosan milyen tételekből adódik össze, ahogy azzal sem, hogy milyen lépéseket tehetünk meg a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Ezek megállapításához már egy magyar fejlesztésű, automatizált energetikai tanácsadó szoftver is rendelkezésünkre áll.

 

Nem is gondolnánk, mennyi apró, észrevehetetlen módon folyik ki zsebünkből a pénz, pusztán azért, mert nem követjük kellő körültekintéssel a vállalkozásunkban felhasznált energia útját.

„Elég a gyártósoron egy meghibásodott, de még üzemelő berendezés, ami emiatt a szükségesnél lényegesen több villamos energiát használ fel, vagy az üzemcsarnokban egyetlen törött üvegtábla, de akár a nem megfelelő szigetelés is ahhoz, hogy indokolatlanul magas összegeket kelljen a rezsire kifizetnünk. A jó hír az, hogy ezen változtatni lehet, hogy a tél hátralévő hónapjaiban kevésbé nyomja a vállunkat az egekbe szökött energiaárak terhe” – emelte ki Havas Márton energetikai szakértő, a Wenerate Kft. ügyvezetője.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalatnál nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miért fizetnek, ezért meglátása szerint az a legfontosabb, hogy a cégvezetők pontos képet alakítsanak ki arról, hogy az energiafogyasztásuk milyen tételekből tevődik össze. Emellett a vállalkozások egy része nem a számára kedvező vételi szerződésben van, így, ha ezen változtatnak, már azzal is milliós megtakarítást érhetnek el éves szinten, beruházás nélkül is.

Hogyan éljék túl a cégek a telet?

Amikor már tisztán látszik az energiaköltségek forrása, a következő lépés azt eldönteni, hogy a költségcsökkentéshez elegendő-e az eszközök korszerűsítése, felújítása, a munkafolyamatok és a munkarend átalakítása, vagy elkerülhetetlenné vált a beruházás új berendezésekre.

„Lehet, hogy a mostani helyzetben fájdalmas arra gondolni, hogy nagyobb összeget adjunk ki egy-egy létfontosságú munkaeszköz lecserélésére, de tartsuk szem előtt, hogy egy modern, tökéletesen működő géppel hosszú távon jelentős energiamegtakarítást érhetünk el. És szerencsére a finanszírozás terén is lehetőségünk van kiválasztani azt, ami számunkra a legmegfelelőbb. Ha nem rendelkezünk a kellő pénzmennyiséggel, a banki finanszírozás mellett kereshetünk pályázati forrásokat, és kihasználhatjuk az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer előnyeit is, ami lehetőséget biztosít a beruházás egy bizonyos százalékának visszatérítésére” – ismertette Havas Márton.

 

Top 6 lehetséges energiapazarló hely:

  1. Kompresszorok – az energiaveszteség akár 30% is lehet.
  2. Motorok, szivattyúk – egy beruházás összköltségének csupán 15%-a a megvásárlás, a fennmaradó 85%-ot a használat folyamán az energiaköltségek adják.
  3. Ipari gépi szellőztetés, elszívás, befúvás – akár 15-25%-os megtakarítás is elérhető.
  4. A teljes terület gázfűtése, helyi fűtés és/vagy klímafűtés helyett.
  5. Felesleges körök a munkafolyamatban.
  6. Átgondolatlan munkarend.
  7.  

Automatizált energetikai tanácsadó szoftver

A Wenerate egy olyan megoldást dolgozott ki, ami egyszerre ad automatizált válaszokat a jogi kötelezettségekre, miközben maximálisan kiaknázza az energetikai átmenetben és a fenntarthatóságban rejlő üzleti lehetőségeket. Segít csökkenteni az energiaköltségeket, kiváltja az energetikával kapcsolatos adminisztrációt és támogatja a döntéshozatalt.

„Általánosságban elmondható, hogy az energiafogyasztással kapcsolatos adatok monitorozása és elemzése akár 15%-kal is csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

Ehhez minden szükséges energetikai adatot egy helyen gyűjtünk. Az energiamenedzsment rendszer segítségével a fogyasztási adatokat teljeskörűen kezeljük és analizáljuk, az elemzésekből automatizált javaslatokat készítünk a felhasználóknak” – tudtuk meg a Wenerate Kft. ügyvezetőjétől.

A szoftver többféle mérőeszközt támogat, amelyeket a konkrét helyszín adottságaihoz illesztve állítanak össze, hogy az optimális rendszer kerüljön telepítésre. A mérőeszközök segítségével lehetőség nyílik üzletileg kritikus energetikai adatok gyűjtésére, tárolására és elemzésére, például két munkanap összehasonlítására 5 perces felbontásban Az elemzéseken túlmenően előrejelzéseket és figyelmeztetéseket is tudnak küldeni, ha a mérési ponton rendellenességet észlelnek.

„Azoknak a cégeknek, akik ilyen mérőeszközparkba nem tudnak beruházni, eszközbérletet is biztosítunk. A berendezés telepítéséhez a termelést egyáltalán nem kell megállítani, ugyanis feszültség alatt telepíthető minden egysége. A begyűjtött adatokat a felhőbe tudjuk továbbítani, aminek megoldásában ügyfeleink szintén számíthatnak a támogatásunkra” – zárta gondolatait Havas Márton.

LM