érdekességek

Készítsd el otthon! – Az Erős Pista receptje

Készítsd el otthon! – Az Erős Pista receptje

Kép forrása: pixabay.com

Szinte nincs olyan magyar család, amelyik ne tartaná a hűtőben ezt az ikonikus piros üveget, rajta a jellegzetes bajuszos, kalapos figurával. Az Erős Pista, hazánk legismertebb paprikakrémje, valódi sikertörténetté vált, és mára messze túllépett az ország határain.

 

Az Erős Pista története az 1960-as évek végén kezdődött Szegeden, ahol a paprikatermesztés már évszázadok óta meghatározó gazdasági és kulturális tevékenység. Egy helyi család vetette fel először, hogy a hagyományos őrölt paprika helyett egy praktikus, könnyen használható krémet készítsen. A recept egyszerű volt, mégis zseniális: friss, csípős paprika, só, és egy kevés tartósítószer – ennyiből állt az eredeti, utánozhatatlan ízvilág.

Gyors siker, tartós hírnév

Az Erős Pista valódi népszerűsége az 1970-es években bontakozott ki, amikor a boltok polcaira került. A magyar konyha rajongói hamar rájöttek, hogy a krém tökéletesen kiegészíti a gulyást, pörköltet és számos más hagyományos ételt. Az adagolás egyszerűsége és az erőteljes paprikaíz együttese gyorsan népszerűvé tette.

Nemzetközi sikerek

Az 1990-es évektől kezdve az Erős Pista túlnőtte Magyarországot, először Európa, majd Észak-Amerika és Ázsia piacain is megjelent. Ez a hagyományos magyar termék rövid időn belül Magyarország egyik legismertebb exportcikkévé vált. Nemzetközi gasztronómiai vásárokon, bemutatókon rendre nagy sikert aratott, elnyerve számos elismerést és díjat.

Készítsd el otthon! – Az Erős Pista receptje

Szeretnéd magad is elkészíteni ezt az ikonikus magyar paprikakrémet? Íme a recept, amelyet könnyen követhetsz:

Hozzávalók:

  • 1 kg friss, csípős paprika (legjobb a hegyes erős paprika)

  • 20 dkg só

  • 1 teáskanál tartósítószer (nátrium-benzoát)

Elkészítés:

  1. A paprikát alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük.

  2. A paprikát apró darabokra vágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk.

  3. Az így kapott paprikapürét összekeverjük a sóval és a tartósítószerrel.

  4. Az elkészült krémet tiszta, sterilizált üvegekbe töltjük, szorosan lezárjuk, és hűvös, sötét helyen tároljuk.

Így könnyen elkészítheted otthon a saját Erős Pistádat, és minden étkezést egy kis magyaros tűzzel fűszerezhetsz meg!

Ma az Erős Pista már jóval több egy egyszerű konyhai alapanyagnál. Nemzeti jelkép lett, amely összeköti a magyar gasztronómia múltját és jelenét, a különböző generációkat, és büszkén képviseli Magyarországot világszerte. A paprikakrém sikertörténete bizonyítja, hogy egy egyszerű, de jól megvalósított ötletből miként válhat nemzetközi szinten is elismert márka.

 

LM