Család

Rövid gondolatébresztő a táplálék kiegészítőkről

Rövid gondolatébresztő a táplálék kiegészítőkről

Kép forrása: pixabay.com

Nem szeretnék terjengős tudományos beszédet írni, de szeretnék segíteni, hogy mit érdemes megvásárolni, ha bizonyos gondokkal küzdenek, vagy ha valamilyen célt tűztek ki maguknak és azt szeretnék elérni. Manapság mindenhol mindenféle táplálék kiegészítőt lehet vásárolni, ember legyen a lábán, aki azokon eligazodik.

 

Itt a hideg idő, a csúszós utak, bicsaklik, rándul minden porcikánk. Nagy segítség volna, ha folyamatosan táplálnánk az izületeinket, hogy azok ne legyenek kiszáradva és ne keletkezzenek nagy problémák egy-egy ficam után, helyén maradjanak a gerinc csigolyáink. Ehhez nagy segítség, ha minden nap fogyasztunk fenntartó adagban (glükozamin, kondroitin és MSM tartalmú) izületvédőt. Ezek általában összeférnek minden más gyógyszerrel, de azért célszerű megbeszélni a kezelő orvossal.

Szezonja a tél a vitamin pótlásnak is. Vegyék figyelembe, hogy azok a leghatékonyabb vitaminok, melyekben megtalálható mindenféle vitamin és nyomelem, mert a bármilyen irányú eltolódás (sok vitamin nyomelemek nélkül pl.) kibillentheti a szervezet egyensúlyát. Különös figyelem irányul a C vitaminra, hisz komoly a szerepe a megfázásos eredetű betegségek kivédésében és jótékony hatással van az emelkedett húgysav okozta izületi betegségekre is (jelentősen csökkenti a fájdalmat). Mindenképpen meg kell említeni, hogy amennyire szükségük van a vékony testalkatú, rossz étvágyú embereknek a B vitaminokra, annyira nem ajánlottak nagyobb dózisban azoknak, akik fogyni szeretnének, mert javítják az emésztést is és az étvágyat is, ezzel nehezítik a fogyást.

Mindenki azonnal a vitaminokhoz nyúl, ha fáradt, szétszórt, nem tudja úgy ellátni a feladatát, mint korábban és mint ahogy elvárnák tőle. Ha megemlítem bárkinek, hogy lehet, hogy a vitamin is segít, de sokkal gyakoribb a fehérjehiány a sokat dolgozó (ha az agyukkal dolgoznak akkor is!) embereknél, mint a vitamin hiány. Ha a munkahelyen túl sok időt töltenek el, általában nem fogyasztanak magas fehérje tartalmú élelmiszereket. Pedig a gondolkozáshoz is fehérje kell, nem beszélve a hozzá tartozó fizikai munkáról. Mindenkinek ajánlom, hogy kezdje és fejezze be a napját valami nagyon jó minőségű fehérjével. Már létezik olyan tejsavó fehérje por is, amely instant kávét tartalmaz, így kellemes kezdete a napnak egy ilyen ital a megszokott kávé helyett. Sokkal tovább leszünk így terhelhetőek.

Sajnos a fehérje szóhoz szinte hozzátapadt a „szteroid” és a „tömegnövelés” fogalma. Pedig igazán semmi közük egymáshoz! A fehérjék nem növelik, hanem inkább csökkentik a testtömeget, ha azok alacsony szénhidrát tartalmúak, vagy szénhidrát mentesek.

A szteroid tartalmú szereket pedig nem boltban árulják, mert azt bizony nagyon szigorúan bünteti a törvény. A fehérje szükséges az élethez és manapság több szükséges, mint őseink idejében (akik persze azzal kezdték és fejezték be a napot, csak akkor tejnek, tojásnak, sajtnak túrónak hívták), mivel ők nem vállaltak ennyi fizikai és szellemi munkát pihenés nélkül. És itt kapcsolódik be a másik dolog. Nem volt lepusztítva a bélflórájuk mindenféle gyógyszerrel, mivel nem vagy nagyon ritkán szedtek gyógyszert. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, hogy tartsa rendben a bélflóráját és, ha bármilyen gyógyszert szed, pótolja a vélhetően lepusztult bélbaktériumokat. Ilyenkor általában nem elég a joghurt, de még az is több a semminél.

Minden nap hallani arról, hogy ez a generáció kövér, meszesek az erei és a kettő együtt általában magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz vezet. Ajánlatos folyamatosan szedni valamilyen telítetlen zsírsavat, ez lehet halolaj, vagy akár növényi eredetű pl. lenmag olaj. Mindegyik kapható kapszulában, a választást az motiválja, hogy melyiket emésztjük könnyebben.

A másik mostoha a gondolkodásunkban a fehérjén kívül a koenzim Q10. Pedig ez az életerő csodája! Segíti a szív és az izmok munkáját, rendet tesz a szájüregben és valóban erőt ad az élethez.

A keveset mozgó embereknél gyakori a néma kór, a csontritkulás. Néma és sunyi! Nem fáj (kezdetben), de halad előre, ha nem vesszük észre és nem törődünk vele. Amíg van megfelelő mennyiségű ösztrogén a női szervezetben, addig lassúbb a terjeszkedése, de ennek hiányában aztán beindul és nagyon nehéz megfékezni. Az egészséges csontokért legtöbbet akkor teszünk, ha terheljük őket rendszeres tornával, sporttal és pótoljuk a hiányzó kalciumot  és magnéziumot lehetőleg D3 vitamin társaságában. Régen ugye nem kellett D vitamint pótolni, hisz az emberek elég időt töltöttek a napon, ami kifejtette a szervezetre gyakorolt hatásával a megfelelő mennyiségű D vitamin termelést. Ma az ózonlyuk miatt nyáron is alig vagyunk napon, télen meg még kevesebbet.

Kimaradtak a karnitinek, pedig gyakran volna rájuk szükség, ha az emberek tudnák, hogy mire való. A karnitinek oldatban tartják a testzsírokat annak érdekében, hogy a mozgásnál könnyebben használja fel őket a szervezetünk az energiapótláshoz. Nem zsírégetők, de segítenek megmenekülni a felesleges testzsírtól és még az erek faláról is segítenek eltávolítani őket.

Nagyon örülnék, ha segíthettem a jelenlegi problémájának megoldásában.

Köszönöm, hogy „meghallgatott”. Hadházyné Szabó Mária