Család

Mozogjunk minden évszakban

Mozogjunk minden évszakban

Kép forrása: pixabay.com

Ez mind a nevezett évszakhoz köthető, ami idén nehezen érkezik és rövidebbnek ígérkezik, mint a tavalyi évben. Ezzel a pár sorral vezetném be az írást, ami vonalvezetőül szolgálhat a felsoroltakhoz. Schider Henriette névvel élem a mindennapok szépségét és szolgálom már 20. éve a fehérváriak és környékbeliek egészségét munkámban. Valamint tanítok egy alapítványi iskolában már 10. éve.

 

Időszerű a test karbantartása, ami természetesen nem kampány jelleggel végezendő. Ha mégis most jött el a nagy nap akkor gyerünk mozogni, vagy sportolni! Külön említem, mert a mozgás saját örömünkre, szórakozásból, élményszerűen, a sportot, pedig ezen tételek mentén, de már szakember segítségével hajthatjuk végre! Az út mindkét esetben talán ugyan oda visz. De! az előbbi kalandosabb, az utóbbi egyenesebb, sérülésektől mentes, rövidebb, megvalósítható célokkal. Sok éve, hogy nézhetem a lelkes, nagy elánnal nekiinduló kezdő és újrakezdő, álmokkal teli emberek erőfeszítéseit. Az ajánlatom a következő:

  • ne kényszerből tegyünk bármit is,
  • a lelkesedést ne hagyjuk kialudni, ha két hét, egy hónap után nincs látható eredmény,
  • mozgás rendszerbe foglalva, koordinálva, SZAKEMBER segítségével,
  • ha teljesen kezdők vagyunk, akkor a csoportos, tömeges foglalkozásokat kerüljük az első időkben.

(Senki ne sértődjön meg, főleg a kollégák közül! Mert nem lehet felmérni az egyén igényeit és lehetőségeit a sokaságban. A mozgástanulásnak sem tesz jót, és a hibajavítás sem áll rendelkezésre.) Nem lehet csak a mozdulatok másolása alapján értékes tapasztalatokra és értékes tudásra szert tenni! Egyre többen látják a gyermek és serdülő korban elmaradt tornaórák hiányát testközelből.

Az életkoroknak megfelelő testi-lelki képzés kimaradó lehetőséget nem tudja senki tökéletesen, rövid idő alatt behozni. Így már érthetőbb a fent említett vélemény? És ne azért válasszunk csoportos órát, mert itt megbújhatunk, mert akkor nem kell szégyenkezni, a többiek előtt Az eredményt is titokban, elveszve akarjuk majd jóval később bezsebelni?! A kocogás és futás lehetőségéről is pár gondolat: sokak számára elérhető, olcsó, bármikor-bárhol végezhető, saját magam szabok meg mindent... és így tovább! De! Nem feledhetem, hogy kell egy jó cipő, zokni, nadrág, póló, pulóver, dzseki. Jelzem, nem szponzorál egy cég sem és nem eladni akarok bármi! Ez még csak a felszín. Keresni kell jó helyszínt, nem a város közepe, benzingőz és szmog, beton járdaszegély.

Némi technika is és taktikai tanács is jöhet. Uccu, neki ki a szabadba és hajrá! No kérem a tavasz még hűvös, olykor hideg. A felső és alsó légutak védelme is érdemel egy-két szót. Az inluenzával terhelt időszakban nagy segítség a jó immunrendszer, ami a sporttal acélozható is, de ilyenkor a légzőrendszer nincs felkészülve a nagy sebességű hideg levegő ventilálására és ott van egy alapos megfázás, ami az egészet leamortizálja...

Az edzettség és a testsúly vonatkozásában fontos tudni, hogy a mozgató szervrendszerre nagyobb a károsító hatása a rossz cipőben, talajon, nem megfelelő sebességgel végzett futás-kocogás, mintha csak gyorsan gyalogolnánk! A sebességet, mint intenzitási tényezőt a hatékonyságnál is vizsgálom. Írhatnék energianyerésről, grafikont és sok más elsőre érthetetlen fellengzős cirkálmányt is, de itt nincs értelme. A lassan járj kezdetű mondás itt igazán értelmes gondolat. Száz szónak is egy a vége: szakember segítsége sokat ér!

A kiszemelt sportforma legyen jó kedvet hozó, feszültségoldó, életmódot változni segítő, azaz REKREÁLÓ, mostani divatos kifejezéssel. Vagy csak egyszerűen, ami az egészséget megőrző, fenntartó, jó érzéssel végezhető, mert azt szeretni fogom, ha fáraszt és nehéz is és ez hozza meg a kívánt gyümölcsöt :) Jó gyümölcsözést :)

Schieder Henriette személyi edző