Család

Mit tanítsunk a gyerekeknek a pénzről?

Mit tanítsunk a gyerekeknek a pénzről?

Kép forrása: pixabay.com

A pénz életünk szerves és igen fontos része, ahogy az is fontos, hogy milyen a pénzhez való viszonyunk. Ez pedig a legtöbbször a gyerekkorunkban gyökerezik.

 

Féltjük, gyűjtjük, bálványként tekintünk rá, ha költeni kell, az olyan, mintha a fogunkat húznák? Vagy épp az ellentettje? Két kézzel szórjuk, amíg van, aztán pedig várjuk, hogy újra jöjjön a fizetés?

Mindenki máshogy viszonyul a pénzhez és talán felnőtt korunkban felismerhetjük, hogy valamit nem jól csinálunk, és tudunk rajta változtatni, de mennyivel egyszerűbb, ha a gyerekkorunkban is a helyén tudjuk kezelni, hogy mi az a pénz. Ha velünk nem tették meg szüleink, mi még megtehetjük gyermekeinkkel.

Alapelvek szórakozva, jótékonykodva

Sokan úgy gondolják, hogy maguk sem tudnak sokat a pénz megfelelő kezeléséről és félnek, hogy fals információkat, elveket adnak át gyermekeiknek. Pedig a pénzről igenis fontos beszélni. Már négyéves korban elmagyarázhatjuk például egy gyereknek, hogy hogy bánjunk a pénzzel. Hogy miért fontos a jótékonykodás, hogy miért adakozzunk, egy pár száz forinttal is milyen sokat tudunk segíteni egy rászorulónak. Motiválhatjuk is csemeténket, hogy gyűjtsön jótékony célra és fel is ajánlhatjuk segítségünket, hogy mi is hozzáteszünk az általa gyűjtött összeghez.

Fontos megtanítani a gyerekeknek azt is, hogy mit jelent az, ha késleltetünk valamit. Talán ez a legnehezebb. Pedig felnőttkorban igencsak szükségünk van arra, hogy tudjunk okosan költekezni, takarékoskodni. A türelem kulcsfontosságú e tekintetben, erre pedig gyerekkorban rá kell szoknunk ahhoz, hogy felnőtt korunkban jól tudjunk bánni a pénzzel. Nem kell mindig mindent azonnal megvenni.

A pénz értéke

A gyerekeknek is tisztában kell lenniük a pénz értékével, ezt pedig szülőként könnyen meg tudjuk nekik tanítani. Elég hozzá egy egyszerű kísérlet is. Egy cukrászdába vagy pékségbe ellátogatva válasszunk ki egy süteményt, nézzük meg, hogy mennyibe kerül, majd menjünk el a boltba, és nézzük meg, hogy a hozzávalók mennyibe kerülnek és hogy hány darab süteményt süthetünk, ha mi magunk készítjük el. Általában a töredékéből kijön, mint a cukrászdai ár. Készítsük el tehát a saját, közös süteményünket, ami egyben egy jó családi program is lehet.

A pénz mindig is kényes téma, azonban fontos, hogy ha mi magunk nem is bánunk túl jól vele, a gyermekünket már kicsi korukban tanítsuk meg arra, hogy mi is az a pénz, mindenekelőtt pedig azt, hogy a pénz mennyisége nem mérvadó abból a szempontból, hogy ki milyen ember.

(LM)