Család

Mákos guba – ízletes és egyszerű finomság

Mákos guba – ízletes és egyszerű finomság

Kép forrása: labella.eu

Egyszerű az elkészítése, finom és akár szerencsét is hozhat – legalábbis  a hagyományok szerint. Ez a mákos guba, ami tipikusan magyar édesség, melynek több száz éves múltja van.

 

A mákos guba egy jellegzetesen magyar édesség, desszert. Mindössze szikkadt kifli, tej, darált mák és porcukor kell hozzá. Egy tálban összekeverjük a darált mákot a porcukorral, közben tejet forralunk, ebben megforgatjuk az előre felkarikázott kiflit. Egy sor kifli után jöhet egy kis mák, majd ezt addig rétegezzük, amíg van a kifliből. Ez a lépés természetesen elhagyható, nem muszáj rétegenként elkészíteni, csak így egyszerűbb. A lényeg, hogy ez egy mákos édes tejes kifli.

Perec és mézes víz

A guba egy finnugor eredetű szó, a gubacs, gubó, göb és gömbölyű szavakkal rokon és valójában egy formára utal. A mákos guba régi magyar étel, a mákos guba előtt lőnye néven ismerték. Ma is használatos a bobájka vagy bobajka kifejezés a guba helyett. Ezek nem szinonimák, bár sokan így használják. Valójában a bobájka egy kelt tésztás verziót jelent, tehát ilyenkor a kifli helyett kelt tészta kerül a desszertbe.

Hogy mégis mennyire régi a mákos guba? Egy 1695-ős magyar szakácskönyv már említést tesz a mákos gubáról, sőt, receptet is közöl. Ez annyiban volt más, hogy mézes vízben áztatott perecből készült, de volt, hogy a perec helyett kenyértésztából gyúrtak apró golyókat és ezt sütötték ki. A vízzel puhításnak vélhetően anyagi okai voltak. Mint ahogy annak is, hogy a második világháború után elterjedt, hogy száraz kifliből készítették a mákos gubát.

Szerencsét hoz?

A mák fogyasztása a népi hagyományok szerint szerencsét és még inkább pénzt hoz a házhoz. Csakúgy, mint minden aprószemű étek, például ezért eszünk újévkor lencsét is. És míg újévkor lencsét eszünk, a mákos gubát az eleink elsősorban a böjt idején fogyasztották. Hisz ilyenkor nem lehetett húst enni.

A mákos guba elkészítése gyors és egyszerű, nem kell hozzá sok minden. A megszáradt kiflit ráadásul nem kell kidobni, ha összedobunk egy mákos gubát, máris meg lehet menteni. És míg láttuk, hogy a 17. században a mákos guba még vízzel és mézzel készült, kenyértésztából vagy perecből, ma azt látjuk, hogy a mákos gubának nagyon sokféle típusa van.

Gubavariációk

Sokan például vaníliasodót kínálnak hozzá, de akár tortát és készíthetünk mákos gubából. Ehhez az elkészített gubát tortaformába nyomkodjuk, majd megsütjük, persze annyira, hogy ne száradjon ki. Ezután következhet a krém, ami általában egy vaníliás vajkrém, végül tejszínhabbal díszíthetjük. De készíthetünk mákos guba pohárkrémet is, meggyel vagy áfonyával, vagy bármilyen gyümölccsel feldobva. Süthetjük muffinformában és díszíthetjük tojáshabbal, vagy épp süthetünk hozzá almát. Csak a képzelet szab határt.

(LM)