Család

Közös programok, közös élmények az egész családnak

Közös programok, közös élmények az egész családnak

Kép forrása: pixabay.com

Bár a hétköznapok úgy a felnőttek, mint a gyerekek idejét lekötik, hétvégén általában együtt a család. Sokszor azonban ilyenkor sincs idő vagy lehetőség arra, hogy együtt legyen a család. Anya takarít, apa kocsit mos, a gyerekek meg a telefonjukat nyomkodják, vagy épp mesét néznek a tévében.

 

A közös élményekre, még ha ez először nagyobbnak tűnő áldozatokkal is jár, szükség van. Egy család attól család, hogy együtt van, együtt él, ismeri egymást, szeret együtt lenni. És bár a hétköznapok valóban sokszor csak a túlélésről szólnak és bizony már nem csak a felnőttek, de a gyerekek is nagyon le vannak terhelve az iskolában, sokszor jobban, mint szüleik a munkahelyen, a hétvégén jó lenne kicsit feltöltődni.

Pedig a filmekben

A filmekben ilyenkor reggel vidáman beül az autóba az egész család, anyuka már összekészítette a piknikkosarat és nagy nagy kirándulást tesznek a gyönyörű erdőben. Az erdei kis házikóban ropog a tűz a kandallóban, este egymás hegyén hátán alszik el a família. Igen, a filmek ilyenek, de a valóság teljesen más. Hisz mosni kell, főzni, takarítani, a hétköznap el nem végzett feladatokat bepótolni. Közben pihenni se ártanak. Egy forró fürdő, egy pohár bor, egy jó film. Amikor még nincs gyermek a családban, ez jobban kivitelezhető, de amikor már megszületnek a csemeték, bizony egyre nehezebb. És ahogy nőnek, ez a dolog egyre bonyolultabb lesz.

Már az esti filmnézés is, hisz az ízlések nem találkoznak. Háborús? Zombis? Romantikus? Ezek ritkán jelennek meg egy alkotásban. De mi lehet a megoldás? Az együtt töltött minőségi idő.

Tippek, trükkök

A harmonikus életért bizony olykor apró áldozatokat kell hoznunk. Ha nagyon pici a közös halmaz, ha nincs kommunikáció a családban, ha nincs egység, az a család egy idő után szétzilálódik. Felnőttként, szülőként olykor nekünk kell „engedni”, nyitni a gyerekek felé. Azért, hogy ne zárkózzanak be a saját világukba, ne legyenek egyedül érzelmileg, tudják, hogy számíthatnak ránk. Még ha ehhez az is kell, hogy adott esetben egész este mesét vagy zombis filmet nézünk.

A legfontosabb a kommunikáció és a közös pillanatok. Lehet, hogy egyedül elkészíteni az ebédet gyors és egy idő után idegesítő, ha mellettünk maszatol egy óvodás és mindent összeken, de ez is egy közös élmény, egy program. Vonjuk be bátran a kisebb gyerekeket is házimunkába, a főzésbe, a takarításba. Vidám percek ezek, még ha időben tovább is tart, mint ha egyedül végeznénk el a munkát. Segítsünk egymásnak, hisz ezért vagyunk egy család.

(LM)