Család

Futó babakocsival az egészségért, fittségért

Futó babakocsival az egészségért, fittségért

Kép forrása: pixabay.com

A futó babakocsi nemrégiben került a köztudatba és azóta egyre több kisgyermekes anyuka jelenik meg a futópályákon, előtte babakocsival, benne csemetéjével. A speciális futó babakocsik kényelmesek nem csak az anyukáknak, hanem a babáknak is.

 

Amikor valakinek kisbabája születik, megváltozik az élete. A szülés után sokan túlsúllyal küzdenek, kellene az erő, a fittség, hisz a gyermek körül sok a teendő, de sokszor se idő, se energia sincs a mozgásra. Sokszor az is probléma, hogy a gyermeket nem tudja az anyuka hova tenni és bár úgy érzi, hogy szívesen elmenne futni, de nem tudja megtenni.

Futó babakocsi, az ideális megoldás

Ilyen esetben jön jól egy futó babakocsi. Ami kifejezetten úgy van megtervezve, kifejlesztve, hogy kényelmes időtöltést biztosítson úgy az anyukának, mint a babának. A futó babakocsik háromkerekűek és hosszú tengelytávval rendelkeznek. Ez a biztonság alappillére, hisz így a babakocsi stabil, a súlypont lentebb helyezkedik el, mint a négykerekű kocsiknál. Ezek a babakocsik rendkívül stabilak, amire szükség is van a futásnál, de általában kevésbé precízen kormányozhatók, mint a négykerekűek. Az első kerekük általában fix, tehát nem irányítható, ez is a biztonságot szolgálja.

Felfújható kerék, fék vagy pánt, biztonsági öv – minden, ami kell

A kerekek nagyok és felfújhatók, egy tömör kerék ugyanis nagyobb sebességnél jobban rázkódik, így a kisbaba és az anyuka számára sem lenne élmény a futás. A felfújható, szelepes kerekek azonban hozzájárulnak a kényelemhez is. Futóbabakocsiból is sokfélét lehet kapni, vannak olyanok, melyeket kifejezetten terepre terveztek,k ezek gumijai durva bordázatúak, a simák inkább az országútra, futópályára alkalmasak.

Fontos, hogy a babakocsin legyen fék, így például ha lejtőre érünk, a kezünkkel is tudunk fékezni a babakocsin, nem csak a lábunkkal. Sok babakocsin van egy külön pánt, amivel a testünkhöz lehet rögzíteni a kocsit, így nem tudjuk elhagyni, vagy a babakocsi nem tud elhagyni bennünket. Ezek mind a biztonságot szolgálják.

A futóbabakocsiban ülő kisbaba számára is fontos, hogy stabilan, kényelmesen üljön, hisz a futás számára is lehet élvezetes. Ha kényelmesen ül, nem rázkódik, akkor remek élmény nézelődni. Ehhez azonban szükséges, hogy ötpontos biztonsági övvel legyen rögzítve a gyermek és az is, hogy a háttámla dönthető legyen, így ha elalszik a baba, akkor teljesen vízszintesre állítva is tovább folytathatjuk a futást. Fontos továbbá, hogy legyen napellenzője és hogy összecsukható legyen.

A futó babakocsik a gyermek 6-8 hónapos korától használhatók, és ez is egy olyan élményt nyújt, ami még jobban összekovácsolja a kisbabát és az anyukát, nem beszélve arról, hogy a sportos életmód is megalapozódik.

(LM)