Család

Foszlós fahéjas csiga recept

Foszlós fahéjas csiga recept

Kép forrása: pixabay.com

A fahéjas csiga gyökerei Észak-Európába vezetnek. A svédek és a dánok a 20. század elején kezdték el népszerűsíteni, a skandináv országokban máig a „kanelbulle” (svédül) vagy „kanelsnegl” (dánul) a mindennapok része. Annyira fontos a svédek számára, hogy október 4-én még külön ünnepnapot is tartanak a fahéjas csiga tiszteletére: a Kanelbullens dag-ot.

 

A második világháború után, amikor a fahéj és a cukor újra könnyebben hozzáférhető lett Európában, a sütemény gyorsan elterjedt. Az Egyesült Államokban az 1950-es évektől vált igazán népszerűvé, ahol a mai napig a pékségek egyik alapdarabja.

A titok egyszerű: az édes kelt tészta, a vaj, a cukor és a fahéj kombinációja tökéletes harmóniát alkot. A puha, foszlós tészta és a karamellizálódott fahéjas töltelék olyan párost alkot, ami minden kultúrában gyorsan rajongókat szerzett.

Fahéjas csiga recept

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):

Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt

  • 2,5 dl langyos tej

  • 2,5 dkg friss élesztő

  • 8 dkg cukor

  • 8 dkg vaj (olvasztva)

  • 1 tojás

  • 1 csipet só

Töltelékhez:

  • 10 dkg vaj (puha)

  • 10 dkg barna cukor

  • 2 evőkanál őrölt fahéj

Mázhoz (opcionális):

  • 10 dkg porcukor

  • 2–3 evőkanál tej vagy citromlé

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk.

  2. A lisztet, a cukrot, a sót, a tojást és az olvasztott vajat a tejjel együtt összegyúrjuk, majd sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva 1 órát kelesztjük.

  3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk.

  4. Megkenjük a puha vajjal, majd egyenletesen megszórjuk a cukor és fahéj keverékével.

  5. Szorosan feltekerjük, majd kb. 3 cm-es szeletekre vágjuk.

  6. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, újra 20 percig kelesztjük.

  7. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük.

  8. Ha szeretnénk, még melegen megöntözhetjük porcukros mázzal

A klasszikus verzió mellett készíthetjük vaníliás, kakaós vagy akár almás töltelékkel is. A skandinávok gyakran kardamomot is tesznek a tésztába, amitől még különlegesebb aromát kap.

 

#recept