Család

Depresszió a terhesség alatt és a szülést követően

Depresszió a terhesség alatt és a szülést követően

Kép forrása: pixabay.com

A gyermek utáni vágy a gyerekvállalás hozzá tartozik életünkhöz, annak természetes velejárója. Általában örömteli folyamat, pozitív várakozás előzi meg. Ugyanakkor társadalmi elvárás is, még napjainkban is furcsán néznek azokra a nőkre, akik nem vállalnak gyereket. Persze más megítélés alá esik, ha valamilyen okból ( pl. egészségügyi) „nem jön össze” a gyerek.

 

A kérdés azonban nem ilyen egyszerű. A lelkünk bonyolult szerkezet, sokszor becsapja saját magát is, amely azután  komoly stresszt eredményez. Például azzal, hogy az általános elvárásoknak igyekszünk eleget tenni, de ugyanakkor tele vagyunk félelmekkel, esetleg negatív (vagy annak tartott) példák hatnak tudattalanul, ellentmondásosak anya-gyerek- kapcsolataink. Nem vagyunk, vagy nem tartjuk magunkat elég felkészültnek az anyaszerepre. Lehet a párkapcsolat is ellentmondásos, nem találjuk elég biztonságosnak, vagy nincs egyetértés abban, hogy a „jövevényt” felvállaljuk. És akkor még nem is beszéltünk a munkával, karrierrel kapcsolatos konfliktusokról.

Másrészről a terhesség alatt olyan komoly élettani változások (hormonális és fizikai) történnek , amelyek fokozott igénybevételt jelenthetnek a szervezet számára.

A depresszió gyakori betegség. Az a hiedelem, hogy a terhesség megvéd a depressziótól, nem igaz. Előfordulása 10-16 % mind a nem terhes, mind a terhes nőknél.  A depresszió kialakulását biológiai és pszichológiai okokra vezetik vissza. Nem öröklődik, de egyesek hajlamosabbak lehetnek rá, mint mások. Ki az, aki hajlamos?  Ezt nem mindig tudjuk, de bizonyos tényezők együttes fennállásakor a hajlam betegségé alakulhat. Pl. genetikai faktorok: testvér, vagy szülők hasonló betegsége önmagában nem okoz depressziót, de a hajlamot fokozza. Bizonyos életszakaszok (pubertás kor, várandósság, idős kor, stb)  érzékennyé tehetnek depresszió kialakulására, ha valakiben a hajlam megvan.  A terhesség is egy ilyen időszak, de ilyen érzékenyítő tényező lehet válás, munkahely elvesztése, párkapcsolat megszűnése.

A szülés utáni (postpartum) depresszió talán ismertebb, de a depresszió nagyon gyakran már a terhesség alatt elkezdődik. A tünetek sokszor a szokványos terhesség alatti panaszokkal összekeverhetők: étvágy, alvás romlása, energiaszint csökkenése. A várandós nő elhanyagolja magát, elhanyagolja magzatát, esetleg a terhes gondozást nem veszi igénybe. Mik azok a tünetek, amik még felhívják a figyelmet a depresszióra az előbbieken kívül: Tartós lehangoltság, energiátlanság, örömtelenség nagyon erős és kínzó megélése, indokolatlan félelmek, szorongás, döntésképtelenség, valamint annak az érzése, hogy teljesen képtelen mindennapi tevékenységeit elvégezni. A család sokszor nem tud mit kezdeni a tünetekkel, nem értik mi történt. Még rosszabb a helyzet, ha lustaságnak, vagy akaratgyengeségnek tartják ezeket a jelenségeket. A védőnők jól felkészültek és többnyire felismerik a depresszió tüneteit.

A szülést követő napokban-hetekben gyakran jelentkezik (kb. a szülő nők 50%-ban) átmeneti hangulati labilitás, lehangoltság. Ez néhány nap alatt elmúlik, hamar rendeződik. A szülés utáni depresszió később, hetekkel, hónapokkal a szülés után kezdődik sokszor azzal a kétségbeesett érzéssel, hogy a kismama képtelen szeretetet érezni újszülötte irányában. Ehhez komoly bűntudat társul nagyon erős szorongással, nyugtalansággal. Úgy érzi képtelen ellátni a gyerekét, vagy borzasztó erőfeszítésbe kerül a gyerek körüli teendők ellátása. Az erős szorongás következtében a tejelválasztás is csökken, ami tovább fokozza a bűntudatot, szorongást. Nagy a veszélye annak is, hogy öngyilkossági gondolatok jelentkeznek, ami komoly veszélyeztető állapot, és mindig szakorvosi segítséget igényel, mert ennek az állapotnak következménye lehet öngyilkossági kísérlet.

A lelki zavar következtében, amennyiben nem történik segítség, az anya-gyerek kapcsolatban is zavarok jelentkeznek, ami a gyerek későbbi lelki fejlődésére is hatással lehet.

Mit tehetünk?

1.A depresszió tüneteinek minél korábbi felismerése és ellátása

2.Ha volt korábban depressziója az illetőnek, mindenképpen fokozott figyelmet igényel már a terhesség ideje alatt.

3.Szakorvosi segítség: a depresszió napjainkban gyógyítható betegség. Szerencsére már rendelkezésünkre állnak olyan hatékony gyógyszerek, amelyek terhesség alatt is adhatók. Mindenképpen megfontolást igényel a terápia megválasztása. A terhesség következtében létrejövő fiziológiai változások megváltoztatják a gyógyszerek felszívódását. Amennyiben az előzményekben depresszió már előfordult, a gyógyszeres kezelés fenntartása komolyan mérlegelendő a szakorvos segítségével, és általában szükséges a visszaesés elkerülése miatt. Amennyiben lehetséges nagyobb hangsúlyt kapnak a nem gyógyszeres terápiák, és a pszichoterápiás módszereket részesítik előnyben, ha a gyógyszeres kezelés elkerülhető.

4.Bátran beszéljen problémájáról a védőnővel, aki kapcsolatban áll a szakorvosi ellátókkal.

5.Közvetlenül is kérhet segítséget a területi pszichiátriai gondozóban (nem beutaló köteles), szakrendeléseken akár az állami, akár a magánszektorban. A rendelések jegyzéke a különböző internetes portálokon, reklámújságokban szabadon hozzáférhető.

(LM)