Család

A testmozgás boldogabbá tesz

A testmozgás boldogabbá tesz

Kép forrása: pixabay.com

A sport sokszor kemény, fárasztó, de egyben lehet szórakoztató is. A testmozgás boldogabbá teszi az embert, hisz az elvégzett munkának mindig megvan a gyümölcse. A sportolás megváltoztatja nem csak testet, de az agy működését is, segít a szocializációban és hozzájárul a boldogsághoz.

 

Ismerős az érzés? Edzés után mindenki jól érzi magát még akkor is, ha nem szívesen kezdett bele a sportolásba. Ez az érzés sokakat csábít az edzőterembe vagy a szabadba, hisz az endorfinlöketért mindig megéri. A testmozgás csökkenti a stressz-szintet, a magányosságot, az elszigeteltség érzését, és enyhíti a szorongást, a depressziót is.

Dr. Kelly McGonigal egészségpszichológus a témával kapcsolatban végzett vizsgálatai alapján arra a megállapításra jutott, hogy a sport segít másokhoz kötődni, hisz a mozgás felkészít a másokkal való kapcsolatteremtésre. Amikor az ember mozogni kezd, felgyorsul a pulzus, az izmok működésbe lendülnek, ez az agyban is változásokat indít el, ezek könnyítik meg a kapcsolatteremtést. Növeli a bizalmat más emberek iránt, ezt pedig fokozzák az összemosolygások, egy pacsi vagy egy ölelés. Akikkel rendszeresen együtt edzünk, azokra egy idő után barátként, családtagként tekintenek. Akikkel ugyanis együtt mozgunk, egy idő után elkezdünk kötődést érezni irántuk, ez az oka annak, hogy az együtt edzők fitneszcsaládként tekintenek magukra.

Egy idő után pedig ez egy olyan csoporttá is válhat, akikkel a közös értékek, érdeklődési kör mentén még erősebb kapcsolat alakulhat ki, így igazi barátokra is lelhetünk egy edzőteremben. Az erős kapcsolatok megléte pedig a boldogság egyik alapja

Stressz és szorongás ellen

A mozgás, a sport csökkenti a stresszt és a szorongást. Amellett, hogy sportolás közben nő az endorfinszint, sok más dolog is nő: a dopamin, az adrenalin és az endokannabinoid. Ezek mind olyan dolgok, melyek növelik a boldogságérzetet, a magabiztosságot, csökkentik a stresszt. Kutatások azt is kimutatták, hogy a testmozgás során az idegsejtek megváltoznak az agyban, ami segíthet a depressziós embereknek a gyógyulásban. Amikor az izmok összehúzódnak, a test miokint termel, ez pedig tovább fokozza bizonyítottan csökkenti a stresszt. Az önbizalom növekedéséhez pedig hozzájárul az is, ha újabb és újabb célokat érünk el, távokat döntünk meg, súlyokat emelünk, vagy új pózokat sajátítunk el. A sportnak tehát nem csak a testünkre van pozitív hatása, hanem a lelkünkre, összességében egész életünkre is.

(LM)