Család

A szülés utáni depressziót is segíthetnek leküzdeni a barátnők és a női közösségek

A szülés utáni depressziót is segíthetnek leküzdeni a barátnők és a női közösségek

Kép forrása: pexels.com

Az anyává válás vízválasztó lehet a női barátságokban, pedig a női közösségek nemcsak a szülés utáni időszakban jelentenek mentális védőhálót, később is segítenek pár órára kilépni abból a 24 órás készenlétből, amit a gyermekvállalás hoz magával. De vajon még mindig ferde szemmel néznek azokra az anyákra, akik egy-egy estére elmennek otthonról a barátnőikkel? A nők közötti barátság lesz a következő, június 7-i Képmás-est témája.

 

A legmélyebb, legtartósabb barátságok nagyrészt az első 25 évünkben alakulnak ki, és akár egy egész életen át elkísérhetnek minket. Ami persze nem jelenti azt, hogy később, az életünk második felében ne jöhetnének létre tartalmas, szép barátságok” – mondja Mogyorósy-Révész Zsuzsanna tanácsadó szakpszichológus, a Metamorfózis Műhely alapítója. A június 7-i Képmás-est szakértője szerint a nők közötti barátságban nagyon fontos szerepe van a verbalitásnak és az érzelmeknek, de időnként előfordul rivalizálás is, ami kisebb-nagyobb hullámzást okozhat a kapcsolatokban.

A Képmás magazin által szervezett beszélgetések Színház és Pszichológia sorozatában a barátságról és a családon kívüli kapcsolódásokról, az élet fordulópontjairól beszélget a meghívott szakemberekkel Szám Kati, a Képmás főszerkesztője – egyik alkalommal női, másik alkalommal férfi szempontból megközelítve a témákat.

A június 7-i Képmás-esten a női szempont kerül sorra: Mogyorósy-Révész Zsuzsanna segítségével járunk utána, hogyan alakítjuk ki a családon kívüli fontos kapcsolatainkat, milyen szerepet játszanak a női közösségek, mit árulnak el rólunk választott kapcsolataink. A nők közötti barátságról színházi improvizációkat is láthatnak a résztvevők a Nézőművészeti Kft. vendégművészeivel, Mosolygó Sárával és Kovács Lehellel.

Az anyává válás a női barátságokban például vízválasztó lehet – előfordulhat, hogy lemorzsolódnak azok a barátok, akik más életszakaszban járnak. A „szakítás” azonban sokszor korántsem végleges, a tanácsadó szakpszichológus szerint az ekkor meggyengülő barátságok később újra szorosabbá válhatnak. Ebben az időszakban ugyanakkor támaszt jelenthetnek az anyákból álló közösségek – ilyenek például a kismamákból álló Facebook-csoportok vagy a személyes találkozókat szervező női körök. „A nők jellemzően könnyebben csatlakoznak egy új közösséghez, ez a fajta érzelmi nyitottság segítségükre van abban, hogy megtalálják azokat a kapcsolatokat, amelyek segíthetnek az aktuális élethelyzetükben” – magyarázza Mogyorósy-Révész Zsuzsanna.

A családalapítás időszakában egyébként is nagy szükség van a barátság megtartó erejére. „Ma már sokat beszélünk arról, hogy a szülés után sokaknál fellép egy rövidebb-hosszabb depressziós fázis. Abban, hogy ez ne alakuljon ki, vagy hamarabb véget érjen, segíthetnek a minket körülvevő nőtársak. Itt a család női tagjaira is gondolhatunk, de a barátnők szerepe is nagyon fontos” – tette hozzá.

A barátokkal töltött idő később is segít egy időre kikapcsolni abból a 24 órás készenlétből, amelyet a gyermekvállalás hoz magával – még ha ez konfliktusokat is okozhat a szűkebb vagy a tágabb családban. „Bár az elmúlt két-három évtizedben gyengült, azért még mindig él a társadalomban egy olyan nézet, hogy a nő helye a gyerekek mellett van, és nem helyes, ha akár egy estére elmegy otthonról” – mondja Mogyorósy-Révész Zsuzsanna.

A nők közötti barátságról szóló Képmás-est helyszíne a MOMKult Kupolaterme (1124 Budapest, Csörsz u. 18.), a rendezvény június 7-én, 19 órakor kezdődik. A részvétel regisztrációhoz kötött, a belépő személyenként az aktuális havi Képmás magazin, amely a helyszínen is megvásárolható. További információ és regisztráció a https://kepmas.hu/hu/kepmas-est/ oldalon.

 

#család