Család

A nevetés a legjobb orvosság

A nevetés a legjobb orvosság

Kép forrása: pixabay.com

A nevetés, a szórakozás életünk fontos része kellene, hogy legyen. Sokszor a mindennapokban el is feledkezünk erről, pedig nagyon fontos lenne.

 

A humor és humorérzék segít megbirkózni a nehéz időszakokkal, megnyugtat a nehéz helyzetekben, ha csak időlegesen is, de kiszakít a nehéz élethelyzetből. Sosem szabadna erről megfeledkezni.

Az egészséghez hozzátartozik a nevetés, a  humor, a szórakozás is. Az egészségügyi előnyök pedig elképesztőek, nem csak a lelki egészséget nézve. Amikor nevetünk valamin, akár egy viccen is, közben nem csak jól érezzük magunkat, hanem még egészségi állapotunkon is javítunk, ezt rengeteg kutatás igazolja is.

Javul a szív egészsége

A nevetés elsősorban megmozgatja a rekeszizmot, lehetővé téve, hogy több oxigéndús levegő jusson a tüdőbe, ezáltal erősítve azt. A nevetéssel egy időben az izmokban lévő feszültség is oldódik,k miközben ezek az izmok ellazulnak, az érrendszer működése is javul. Nő a pulzusszám, csökken a vérnyomás és javul a szív egészsége – és mindez a nevetés miatt. De ez még nem minden. A nevetés javítja a fájdalomküszöböt az endorfin közvetített ópiát hatásának köszönhetően. Ez akkor is hat ránk, amikor rosszkedvűek vagyunk, tehát a nevetés ilyenkor is okoz ilyen hatásokat. Ilyen esetben nem a figyelemelterelés csökkenti a fájdalmat, hanem maga a nevetés. Nevetés közben az endorfinok természetes fájdalomcsillapítóként dolgoznak.

A nevetés az alvás minőségére és az immunrendszerrel is jó hatással van. A nevetéssel nő az ellenanyag-termelő sejtek száma és hatékonysága a szervezetben, amelyek erős hadseregként lépnek fel a betegségekkel szemben.

Kevesebb stresszhormon

A nevetés, a szórakozás enyhíti a stresszt és a szorongást, ezt klinikai bizonyítékok is alátámasztják. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, mint a kortizol, ami stresszhelyzetben az egész szervezetben kering. Ha magas a szintje, az igencsak megterheli az immunrendszert. Ráadásul amikor valami vicces dolog történik, akkor nem lehet egyszerre a negatívumokra is gondolni. Persze sok aggasztó, stresszes helyzet adódhat az életben, azonban fontos, hogy próbáljuk megtalálni ezeknek a vicces aspektusát. Ami nem egyenlő a megoldással ugyan, de sokat segít a helyzet kezelésében egy könnyedebb, lazább hozzáállás.

Az önfeledt nevetés sokszor magától jön, de ha nehéz helyzetbe kerülünk, érdemes kicsit eltávolodni ettől a helyzettől és olyan elfoglaltságot találni, ami segít abban, hogy megfeledkezzünk erről a helyzetről. Szórakozzunk, nevessünk sokat, hisz ez az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul.

(LM)