Család

A magyar konyha szíve: paprikás krumpli recept

A magyar konyha szíve: paprikás krumpli recept

Kép forrása: pixabay.com

A magyar gasztronómia egyik legegyszerűbb, mégis legszívhezszólóbb étele a paprikás krumpli. Ez az étel nem csupán egy tál meleg krumpli kolbásszal – hanem gyermekkori nyarak, falusi ebédek és otthoni ízek esszenciája. Egy olyan fogás, amely nem kérkedik különleges alapanyagokkal, mégis képes betölteni a konyhát illatokkal, a szíveket nosztalgiával.

 

Paprikás krumpli recept:

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kg burgonya (lehetőleg szétfővős fajta)

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 2-3 evőkanál étolaj vagy zsír

  • 1 teáskanál fűszerpaprika (édesnemes)

  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

  • 1 teáskanál só

  • frissen őrölt bors ízlés szerint

  • 1 pár füstölt kolbász (lehetőleg házi)

  • opcionálisan egy darab zöldpaprika és paradicsom

  • víz

Elkészítés:

  1. Alapok a hagyomány jegyében:
    A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy lábosban zsiradékon üvegesre pirítjuk. Ez az a pillanat, amikor a konyha megtelik az ismerős illattal – az, amely gyermekkorunk ebédjeit idézi.

  2. Paprika, ahogy kell:
    Lehúzzuk a lábost a tűzről, megszórjuk pirospaprikával – itt nincs helye kapkodásnak, csakis szelíd mozdulatokkal dolgozunk. Egy gerezd fokhagyma és ha úgy hozza kedvünk, zöldpaprika vagy paradicsom is mehet bele, hogy még zamatosabb legyen az alap.

  3. A krumpli színre lép:
    Meghámozzuk, felkockázzuk a burgonyát, majd az alaphoz adjuk. Egy kevés ideig kevergetjük, hogy átvegye a paprikás hagyma ízét.

  4. A víz, ami nem leves:
    Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a krumplit. Sózzuk, borsozzuk. Ez nem leves – inkább egy sűrű, gazdag egytálétel, így ne essünk túlzásba a vízzel!

  5. Kolbász, a lelke mindennek:
    Amikor a krumpli félig megfőtt, hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. A füstölt íz átjárja majd az egész ételt – ettől lesz igazán magyaros, igazán otthonos.

  6. Készre főzzük:
    Amikor a burgonya megpuhul, a paprikás krumpli elkészült. Nem kell habarás, nem kell trükk – csak idő, türelem és szeretet.

Tálalás:

A paprikás krumplit legjobban friss, ropogós kenyérrel érdemes kínálni – azzal, amelyikbe olyan jó beletunkolni az utolsó csepp szaftot is. Vannak, akik uborkával vagy savanyúsággal eszik, mások egyszerűen csak egy tányéron, egy kanállal, a verandán.

Ez az étel nem a fine dining világába született – hanem az emberek közé. Ahol a recept nem papíron, hanem szívről szívre öröklődik.

 

 

LM