
Kép forrása: pexels.com
A farsangi időszak egyik legkedveltebb csemegéje kétségkívül a fánk. Illata belengi a konyhát, puha tésztája pedig ellenállhatatlanul csábít egy újabb falatra. De vajon mi a tökéletes farsangi fánk receptje? Hogyan készíthetünk olyan könnyed, levegős, mégis aranybarnára sült finomságot, amelynek a közepén ott díszeleg a klasszikus „szalagos” csík?
Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő (vagy 1 csomag szárított élesztő)
- 2,5 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum (elhagyható, de segít elkerülni az olajos fánkot)
- 1 teáskanál reszelt citromhéj (opcionális)
- Olaj a sütéshez
- Porcukor és lekvár a tálaláshoz
A tökéletes fánk elkészítésének lépései:
-
Kelt tészta az alapja mindennek
Egy kis langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk az élesztőt – ez körülbelül 10 percet vesz igénybe. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat és a rumot. -
Dagasszuk meg alaposan!
A tésztát alaposan kidagasztjuk – ha kézzel dolgozunk, legalább 10 percig gyúrjuk, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. Ha konyhai robotgépet használunk, akkor közepes fokozaton dolgozzunk vele kb. 5-6 percig. -
Kelesztés: türelemjáték
A kidagasztott tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük, amíg duplájára nő. Ez a lépés kulcsfontosságú – ne siessük el, mert a fánk akkor lesz igazán könnyű és levegős, ha a tészta jól megkel. -
Formázás és újabb pihenő
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd egy közepes méretű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk a fánkokat. A korongokat letakarva további 30 percig kelesztjük. -
A sütés művészete
A fánkokat bő, forró olajban sütjük ki. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró (kb. 170 °C az ideális), mert akkor a fánkok kívül gyorsan megbarnulnak, de belül nyersek maradnak. Az első oldalát fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük további 1 percig – így alakul ki a klasszikus „szalag” a fánk közepén. -
Tálalás: porcukor és lekvár nélkül nincs igazi fánk!
A frissen sült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassuk róluk. Végül meghintjük porcukorral, és egy kis baracklekvárral tálaljuk.
Mi a titok?
A legjobb fánk titka a megfelelő kelesztés és a sütési technika. Ha betartjuk ezeket a lépéseket, garantáltan sikerül a pihe-puha, szalagos farsangi fánk, amely mindenkit lenyűgöz!
Ne feledjük: a farsang nem csak a jelmezekről szól, hanem az ízekről is – és egy jó fánk mindig mosolyt csal az arcokra!
LM





