állás kalauz

Tippek az önéletrajz testreszabásához

Tippek az önéletrajz testreszabásához

Kép forrása: pexels.com

Mi történik, amikor HR-esként egy új állásra jelentkezünk? Hogy biztosíthatjuk, hogy az önéletrajzunk a megfelelő kezekbe kerüljön? Milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a toborzók szemében mi legyünk a legjobb jelöltek? Az SHRM összegyűjtötte azokat a tippeket, melyek segítenek abban, hogy a pályázókövető rendszer szempontjait is figyelembe véve vizsgáljuk felül az önéletrajzunkat. Érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni a siker érdekében.  

 

- Nagyon sok mindent figyelembe kell venni, mielőtt elkezdünk megírni egy önéletrajzot. Az első, hogy el kell dönteni, hogy milyen pozícióra szeretnénk jelentkezni. Fontos, hogy szelektáljunk az ajánlatok között még akkor is, ha sürgősen állásra van szükségünk. A HR-szakemberek gyakran úgy vélik, hogy elég egyetlen önéletrajzot készíteni, melyet aztán sok helyre elküldhetünk. Ez a megközelítés azonban nem igazán működik már, minden önéletrajzot az adott pozícióra kell szabni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden alkalommal a nulláról kell újraírni az önéletrajzot. Jó, ha van egy könnyen formálható alapunk, melyet aztán az adott pozícióhoz igazíthatunk, a megfelelő kulcsszavakat használva.

- Ne pazaroljuk senki idejét, így három szempontot mindenképp vegyünk figyelembe, mielőtt jelentkezünk egy állásra. Ezek pedig a munkavégzés helye, a minimális követelmények és hogy megfelelünk-e a munkáltató kultúrájának, küldetésének és értékeinek. A helyszínnel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár egyre több lehetőség van a távmunkára, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bárhonnan dolgozhatunk. Egyre népszerűbbek például a hibrid modellek, ez esetben pedig fontos, hogy a munkahelyhez közel éljünk. A minimumkövetelmények esetében általános tanács, hogy minimum 75 százalékban ezeknek meg kell felelni. Az álláskeresésnek fontos része, hogy olyan helyet találjunk, ahová be tudunk illeszkedni és ahol jól érezzük magunkat. A vállalati kultúra sokszor nem jelenik meg az álláshirdetésben, érdemes ennek több fórumon is utána járni.

- A kulcsszavak fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Amikor eldőlt, hogy milyen pozíciókra fogunk jelentkezni, mindenképp végezzünk kulcsszókutatást. Ezek a szavak lényegében az ideális jelöltet írják le, ezeket az önéletrajzban mindenképp jelenítsük meg. Az álláshirdetések tanulmányozásakor pedig mindig tegyük fel magunknak a kérdést, hogy igent tudunk-e mondani arra, amit kérnek, olvassunk figyelmesen, hisz a leírásokban konkrét feladatokat és felelősségi köröket is találhatunk.

- Megmutatni és nem elmondani – fontos, hogy konkrét példákkal támasszuk alá mondandónkat. Ha megmutatjuk, hogy milyen felbecsülhetetlen értéket jelentettünk a korábbi cégünknek, akkor előnybe kerülünk a konkurenciával szemben. Ennek pedig a legjobb módja, ha részletesen beszámolunk a munkánkról, a felelősségi körről és konkrét példákkal támasztjuk alá képességeinket.

- Végül pedig fontos, hogy ebben a bonyolultságban maradjunk egyszerűek. Nagyon sok mindent kell figyelembe venni az önéletrajz megírásakor és bizony ez már nyomasztóvá is válhat. De mindezek mellett törekedjünk arra, hogy az önéletrajzunk egyszerű legyen, kerüljük a bonyolult grafikák, táblázatok és sablonok használatát. Legyünk őszinték, az önéletrajz legyen egyszerű, a tényekre fókuszáló.

Ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat, akkor a pályázatkövető rendszer működése során értékesnek fogja találni az önéletrajzunkat és így biztosan átjutunk az első rostán. Állást keresni nem könnyű feladat, fontos, hogy szánjuk rá az időt és hogy körültekintően állítsuk össze a pályázati anyagunkat. Betartva a határidőket, a jelentkezés módját, és lehetőleg a pozícióra szabva az önéletrajzunkat. Ebben pedig a már említett kulcsszavak igen nagy szerepet játszanak, mindenképp jegyzeteljük ki az álláshirdetésből azokat a szavakat, melyeket aztán elhelyezhetünk az önéletrajzban.

Forrás: https://www.shrm.org

#álláskalauz