állás kalauz

Politika a munkahelyen?

Politika a munkahelyen?

Kép forrása: pixabay.com

Semmi jó nem származik abból, ha egy munkahelyre „beköltözik” a politika, de vajon hogy lehet megelőzni, hogy a politika téma legyen egy munkahelyi közösségben? A politika ugyanis személyes dolog és emellett az emberek általában szenvedélyessé válhatnak saját politikai meggyőződésük miatt. Ha pedig valaki nem ért egyet az ő nézeteivel, akkor személyeskedésnek is tekintheti.

 

Elég kemény csaták alakulhatnak így ki, még családon belül is, nem beszélve a munkahelyről. Hogy ennek mi az oka? A polarizáltság, hisz már nagyon kevesen vannak azok, akik semlegesen a politkai hovatartozásukat illetően, a pártok, a különböző oldalak közti feszültség is egyre nő, különösen a választási kampány időszakában. Ez a feszültség pedig a választók mindennapjaira is rányomja bélyegét, az elkötelezettek még jobban elköteleződnek, a másként való gondolkodásnak sokféle hátulütője lehet.

Az irodába nem való a politika

Miért lehet káros, ha az irodában szóba kerül a politika? Egyrészt azért, mert elronthatja az egyébként harmonikus, pozitív munkakörnyezetet. Az irodának annak a helynek kell lennie, ahol mindenki együtt dolgozik ugyanazoknak a céloknak az eléréséért, és ha így tekintjük, láthatjuk, hogy a politikának semmi keresnivalója nincs a munkahelyen. Hisz elvonja a figyelmet a közös célokról.

Megosztottságot okozhat és meg is ronthatja az egyébként produktív és együttműködő kapcsolatokat. Ellenséges környezetet teremthet, ahol az alkalmazottak két „pártra” szakadhatnak és ellenségesen viselkedhetnek a másként gondolkodókkal szemben. Az embereket elszigeteli tehát egymástól a politika, az pedig, ha egy munkahelyen a munkatársak nem jönnek ki egymással, a morálra és a termelékenységre, hatékonyságra is rányomhatja a bélyegét.

Megosztottság, ellenségeskedés

Hogy lehet mégis határt szabni annak, ha a politika beköltözik a munkahelyre, hogyan lehet megelőzni az ilyen helyzetek kialakulását? Ennek leginkább belső indíttatásnak kell lennie, nyilván vannak olyan munkahelyek, munkakörök, ahol törvényileg szabályozható a politika jelenléte, például a médiában. Azonban az, hogy a politika szóba kerül-e a munkahelyen, sok esetben belső ügy. Mindenkinek megvan a maga meggyőződése, óvakodjunk attól, hogy ezt megpróbáljuk másokra ráerőltetni.

Az ideális az, ha a politika egyáltalán nincs jelen a munkahelyen, ne az alapján ítéljünk meg másokat, hogy egyetértenek-e a mi álláspontunkkal. Ha pedig tudjuk valakiről, hogy a másik oldalt, csapatot erősíti, ne próbáljuk meg erőszakosan meggyőzni a mi igazunkról. Ugyanígy, ha mi találkozunk olyannal, hogy valaki meg akar győzni bennünket, esetleg támad az álláspontunkért, inkább ne is menjünk bele a vitába, egyszerűen hagyjuk azt figyelmen kívül.

(LM)