állás kalauz

Pletykálkodás a munkahelyen

Pletykálkodás a munkahelyen

Kép forrása: pixabay.com

A pletykának nincs helye a munkahelyen, és egyébként sehol sem. Azt szokták mondani, hogy ha valaki neked pletykál, az rólad is fog és bár az emberi természet olyan, hogy érdeklik a pletykák, érdemes magunkat távol tartani ezektől. De vajon mit tehetünk, ha a munkahelyünkön pletyka üti fel a fejét? És egyáltalán, mikor lépi át a pletyka határát egy ártalmatlan, hétköznapi beszélgetés másokról?

 

A pletykának többféle jelentése is van. Egyesek szerint csak rosszindulatú beszédet jelent valakiről, aki épp nincs jelen. Mások szerint valótlan történeteket foglal magában, valaki szerint igaz is lehet. Pletyka lehet bármi, amit olyan valakiről beszélünk, aki nincs jelen, legyen akár szakmai, személyes, ártalmatlan, vagy épp rágalmazó. A munkahelyi pletykáról sokan úgy vallják, hogy a munkahelyi zaklatás egyik formája.

A pletyka veszélyes

A munkahelyi pletyka nagyon súlyos is lehet, ha a pletykálkodónak jelentős hatalma van a címzett felett és számos negatív következménye lehet. Így a bizalom és a morál csökkenése, a termelékenység csökkenése és az elvesztegetett idő. Ezen kívül a munkavállalók körében fokozott szorongás alakulhat ki, mivel a pletykák úgy terjednek, hogy nincs arról információ, hogy mi igaz és mi nem. Sok alkalmazott a munkakörnyezet miatt távozik a vállalattól, így sok cég irányelveket fogalmaz meg a pletykákkal kapcsolatban, kérdés, hogy ez mennyire tud hatékonyan működni.

A pletykák nem csak szóban terjedhetnek, a vállalati e-mail különösen veszélyes módszer erre, ugyanis ezek az üzenetek könnyen továbbíthatók a nem kívánt címzetteknek is. Összességében a pletyka nincs jó hatással egy munkahelyre, de vajon hogy lehet ezt kezelni?

Ha a pletyka célkeresztjébe kerültünk, akkor mindenképp tisztázzuk a helyzetet. Ez esetben jobb, ha minél több ember jelen van és hallja az igazságot. Ha csak egy embernek mesélnénk el, annak nincs olyan nagy ereje. Az is megoldás lehet, hogy ha a személyünket érintő pletykákat hallunk vissza például egy lehetséges betegségről, terhességről, költözésről, munkahely-változtatásról, akkor küldünk egy köremailt, amiben röviden, tömören tájékoztatunk mindenkit a pletyka valóságtartalmáról, vagy épp hamisságáról.

Azt pedig már mondani sem kell, hogy ne legyünk mi azok, akik másokról pletykálnak és lehetőség szerint ne is hallgassuk meg a pletykát. Persze ez sokszor kivitelezhetetlen, például egy munkahelyi ebédnél és sokszor az sem világos, hogy mi is a rosszindulatú pletyka és az ártalmatlan beszélgetés. Ezt mindenkinek magának, belülről kell éreznie, hogy mi az ami helyes, és mi az, ami nem.

#munkahely #állás #álláskalauz