állás kalauz

Nők az álláspiacon – van-e megoldás az egyensúlytalanságra?

Nők az álláspiacon – van-e megoldás az egyensúlytalanságra?

Kép forrása: pixabay.com

A nők munkaerő-piaci helyzetéről több elemzés is született már, ezek mindegyikében látható, hogy a nők foglalkoztatási rátája alacsonyabb, mint a férfiaké. A nők több részmunkaidős állást végeznek, kevesebbet keresnek és a háztartási munkák nagy részét még mindig a nők végzik.

 

Foglalkoztatási különbségek

Az álláspiac egy dinamikusan lüktető, pezsgő piac, és itt kell helytállniuk a nőknek is. Egyes felmérések szerint a nemek között több mint tíz százaléknyi a foglalkoztatási különbség, tehát tíz százalékkal több férfi dolgozik, mint nő. Az elmúlt évtizedekben egyre több nő lépett az álláspiacra, azonban a magánéleti feladatok, a fizetetlen munka terhei továbbra is javarészt az ő vállukon nyugszanak. A kutatások azt mutatják, hogy ahogy nő a nők munkaideje, a fizetetlen munka terheinek megoszlása  nem változik, tehát nem lesz kiegyensúlyozottabb.

Az álláspiacon az is tapasztalat, hogy a nők egyre jobban képzettek, egyre többen szereznek diplomát, sőt, több nő diplomázik le az Európai Unióban, mint férfi. Sok nő azonban nem érzi magát szabadnak a munkahelyválasztásban, vagy nem kapja meg ugyanazokat a munkalehetőségeket, mint a férfiak. Ennek oka gyakran az, hogy az egyéb kötelezettségeik hátráltatják ebben a nőket. Ugyanezért a nők nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, mint a férfiak.

Bérszakadék a nemek között

A nők óránként kevesebbet keresnek, mint a férfiak, ez a bérszakadék az Európai Unióban 14,1 százalék, és az elmúlt évtizedben alig változott. Ennek több oka is van, egyrészt a nők gyakrabban váltanak munkahelyet, szakítják meg karrierjüket, háttérbe szorítva azt, és előtérbe helyezve a családot. Másrészt gyakran dolgoznak alacsonyan fizetett ágazatokban és részmunkaidőben.

Egyensúly a munka és a magánélet között

Ahhoz, hogy az álláspiacon egyenlőként szerepeljenek a nők és a férfiak, fontos, hogy az egyéb feladatokat meg tudják osztani. Ez egyébként uniós irányelv is, a dolgozó szülők számára fontos, hogy egyenlően osztozzanak az otthoni terhekben. Így megtalálva a magánélet és a munka között az egyensúlyt. És bár az egyik oldalon azt látjuk, hogy a nők egyre többet dolgoznak, vállalnak a munkahelyükön, a másik oldalon a háztartási és gondozási munka is a nőké marad. Ezt kellene egyenlőbb arányban elosztani. A nők munkaerő-piaci helyzetének javításában az is nagy szerepet játszik, hogy milyen a gondozási infrastruktúra egy adott országban. Hogy a bölcsődék, óvodák, iskolák mennyire könnyítik meg a családok életét.

(LM)