állás kalauz

Munkavállalás külföldön – nem árt az óvatosság

Munkavállalás külföldön – nem árt az óvatosság

Kép forrása: pixabay.com

Már-már hihetetlenül jó külföldi munkaajánlatokkal tele van az internet. Sokan szeretnének váltani, külföldön élni és munkát vállalni, azonban érdemes óvatosnak lenni. Hisz ha valami túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem igaz.

 

Aki külföldön szeretne munkát vállalni, hasznos és tanácsos alaposan felkészülnie a külföldi életre. Először is, attól függően, hogy milyen országban szeretne munkát vállalni, be kell szereznie a szükséges engedélyeket.

Sokan egy hátizsákkal vágnak neki a külföldi életnek, azonban ilyenkor is különösen óvatosnak kell lenni, és csak a biztos állás birtokában útra kelni. Ha egyedül vágunk neki az ismeretlennek, a nyelvismeret nagy előny, mint ahogy az is, ha vannak ismerőseink, akikre számíthatunk a kezdetekben.

Digitális nomádok

Sokan digitális nomádként utazgatnak a világban és fedezik fel azt munka közben. Egyre többen gondolkodnak úgy, hogy munka közben utazgatnak és egy-két hónapot vagy akár évet is egy adott országban töltenek. Digitális nomádként gyakorlatilag sokféle munkát végezhetünk, dolgozhatunk hazai vagy akár külföldi cégnél is. Fontos, hogy minden esetben legyünk tisztában az adózási és egyéb szabályokkal. Például azzal, hogy milyen egészségügyi ellátásban részesülhetünk egy adott országban.

Engedéllyel vagy anélkül

Sokan a jobb élet reményében hagyják el az országot és próbálnak boldogulni egy másik országban. Az interneten sokféle állást találhatunk, azonban fontos, hogy olyan helyeken tájékozódjunk, ahol releváns állásokat találunk, ne dőljünk be a csalóknak.

A szabályok betartása elengedhetetlen, munkáltatóként és munkavállalóként is fontos, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és kötelezettségeinkkel. Az Európai Unóban egyébként az Európai Foglalkoztatási Szolgálat, azaz az EURES segíti a munkaerő-áramlást az unión belül, érdemes itt is tájékozódni. Fontos tudni, hogy az EGT tagállamok bármelyikében szabadon vállalhatunk munkát, ilyenkor szükség van munkaszerződésre és arra, hogy a helyi hatóságoknál is bejelentsük a munkavégzést.

Az EGT-n kívül viszont munkavállalási engedélyre van szükségünk. Vannak országok, ahová vízum szükséges, azonban a legtöbbször ezek a vízumok rövid tartózkodásra jogosítanak, a turistacélú vízumok mellett azonban vannak munkavállalási célú vízumok is, figyeljünk a különbségre. Mielőtt útra kelünk, a tájékozódás mindennél fontosabb, hisz minél jobban előkészítjük a jövőt, annál biztosabb talajon állhatunk. Még mindig sok a csaló, a túl csábító ajánlat, fontos, hogy ezeknek ne dőljünk be.

(LM)