állás kalauz

Milyen hibákat követnek el az álláskeresők?

Milyen hibákat követnek el az álláskeresők?

Kép forrása: pexels.com

A munkaerőpiacon jelen lenni nagyon nagy odafigyeléssel jár. Az egész nem csak arról szól, hogy beküldjük önéletrajzunkat egy-két helyre, hogy frissítjük LinkedIN profilunkat és várjuk az álommunkát.

 

Fontos, hogy hol keresünk állást, erre pedig remek lehetőség a Lépés Magazin oldal, ahol friss, szórakoztató tartalom várja a látogatókat. A dinamikusan fejlődő online magazinban ráadásul ingyen hirdetésfeladási lehetőség várja az ügyfeleket. Ingyenesen hirdetni nagyon ritka, érdemes kihasználni a lehetőséget. Job, munka, állás – hívjuk bárhogy is, az életünk fontos része. És ugyanígy fontos része az is, amikor állást keresünk.

A buktatók

Gépelési, helyesírási, formázási hibák az önéletrajzban? Tartózkodjunk ezektől, és lehetőleg nézessük át valakivel a pályázati anyagunkat, mielőtt beküldenénk. Ha túljutottunk a jelentkezésen és behívnak interjúra, fontos, hogy kérdezzünk. Ezzel azt sugalljuk, hogy valóban érdekel bennünket az állás. Készüljünk fel az interjúra és ne csak arra, hogy mit fogunk válaszolni az elhangzó kérdésekre, hanem arra is, hogy mi mire vagyunk kíváncsiak. Az állásinterjú nem egy alá-felérendelt helyzet, hanem egy mellérendelt viszony. Ha nem készülünk kérdéssel, úgy tűnhet, hogy nem érdekel bennünket az állás és olyan helyen akarunk dolgozni, ahol azt sem tudjuk, hogy mi folyik.

Az álláspiacon való sikeres szereplés kulcsa, hogy tisztában legyünk erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, valamint azzal, hogy ezeket hogyan kommunikáljuk hatékonyan az álláspályázati anyagunkban és az interjún. Ezért nagyon fontos az önismeret, tisztában kell lennünk azzal, hogy mik az erősségeink és a gyengeségeink.

Végezetül pedig érdemes szót ejteni a közösségi médiában való szereplésről. Egyes kutatások szerint a munkáltatók akár 70 százaléka is átnézi az álláspályázók közösségi média fiókjait, mielőtt felveszik őket. A közösségi média a legtöbb munkáltató számára a toborzási, felvételi folyamat kulcsfontosságú része. Ezért is elengedhetetlen, hogy az online jelenlétünk munkáltatóbarát legyen.

Az álláskeresés időszaka fontos egy ember életében, és kezeljük is így ezt a helyzetet, a helyén. Szánjunk tehát rá időt, tervezzük meg, vezessünk táblázatot arról, hogy hova jelentkeztünk, milyen visszajelzést kaptunk. Minden helyzetből, így az elutasításból is sokat tanulhatunk.

#állás #munka #job #karrier