állás kalauz

Mi a HR-es feladata?

Mi a HR-es feladata?

Kép forrása: pixabay.com

Biztos sokan feltették már ezt a kérdést, azok, akik állást keresnek, vagy e területen szeretnének elhelyezkedni. A HR, azaz a human resources, vagyis magyarul emberi erőforrások. A HR-es tehát az adott cégnél munkavállalókkal foglalkozik. Minden cég másként működik, az egyéni sajátosságok nagyban befolyásolják azt is, hogy mi a HR-es feladata.

 

Sokan a HR-es szó hallatán arra gondolnak, hogy a HR menedzser vagy munkatárs a toborzásnál, állásinterjúknál játszik szerepet. Azonban ez csak egy kis része annak, amit valójában a HR-es csinál.

Kommunikáció, teljesítményértékelés, adminisztrálás

A HR-es feladata a toborzások szervezésén és levezetésén túl mindazon adminisztrációkban való részvétel, ami egy alkalmazott felvételével jár. Ezen kívül a HR-es irányítja a cégen belüli kommunikációt, részt vesz az alkalmazottak teljesítményértékelésének adminisztrálásában és olykor bérszámfejtési feladatokat is elvégez. Ezek persze változnak egy-egy cég esetében, nem mindenhol ugyanaz a HR-es feladata, azonban egy humán erőforrás menedzser mindezeket a feladatokat le tudja látni.

Kezdjük a legtöbbet emlegetett feladattal, az alkalmazottak felvételével. A HR-es felelős a toborzásért, az interjúztatásért és a jelöltek kiválasztásáért. A HR-es tisztában van a vállalati kultúrával és szakértelmével meg tudja ítélni, hogy az adott jelentkező képes lesz-e beilleszkedni ebbe a kultúrába. A HR-es kapcsolatban áll sok foglalkoztatási weboldallal és toborzó cégekkel, hogy új jelölteket kutasson fel cége nyitott pozícióira. A HR-es az, aki az első interjút vezeti az új pályázóval. Ő mondja el, hogy milyen a szervezeti felépítés, mit takar a munkakör és ő dönt arról, hogy a jelölt továbbléphet-e a következő lépcsőfokra a felvételi folyamatban.

Ha megvan az új munkatárs

A HR-es tájékoztatja az új alkalmazottat a szervezet működéséről, a jogairól, segíti őt az eligazodásban, a papírok kitöltésében, a szerződés véglegesítésében és így tovább. Ezen kívül gondoskodik az alkalmazottak karrierépítéséről is, a törvények betartásáról és az ő feladata esetenként az alkalmazottak elbocsátása is. Feladata a törvények, jogszabályok betartása, az esélyegyenlőség megteremtése, a szexuális zaklatásokra vonatkozó szabályok betartása.

Mindenkinek vannak ugyanis jogai a munkahelyen, ilyen például a diszkiriminációmentesség. Ezt a HR-es felügyeli, mint ahogy abban is segít, hogy a munkavállalók elérhessék karriercéljukat. A humán erőforrás menedzser nagyon fontos feladatokat lát el egy cég életében, hisz munkája összehangolja a cég és a munkavállaló érdekeit, lehetőségeit.