állás kalauz

Hogyan mondjunk fel?

Hogyan mondjunk fel?

Kép forrása: pixabay.com

Manapság talán nincs is olyan, aki nem mondott volna fel már legalább egyszer a munkahelyén. Míg régen 5-7 éveként javasolták a munkahelyváltást, napjainkban azonban a fiatal generáció már 1-3 éveként vált munkahelyet. A felmondás sosem egyszerű, már eleve eljutni odáig, hogy másik helyet szeretnénk keresni. Mindenképp ambivalens érzéseket kelthet bennünk egy ilyen lépés, hiszen egyrészt örülünk, az új lehetőségeknek, új munkának, magának a változásnak, másrészt aggódunk, hogy egy biztos helyet hagyunk el egy bizonytalanért. Lehet, hogy a jelenlegi helyünk nem a legjobb, de nem tudhatjuk biztosra, hogy az új hely jobb lesz.

 

A felmondás ne pillanatnyi elhatározás legyen, gondoljuk át alaposan!

Lehet, hogy nem vagyunk elégedettek a munkakörülményeinkkel, fizetésünkkel, vagy akár a munkatársak hozzáállásával, sose a düh, és a pillanatnyi elhatározás határozza meg azt, hogy felmondunk vagy sem. A felmondást mindenképp komoly elhatározásnak és tervezésnek kell megelőznie, hiszen a megélhetésünkről van szó. Mindenképp fogalmazzuk meg magunkban, hogy miért is szeretnénk távozni, és mit várunk egy új munkahelytől: több fizetést, előrelépési lehetőséget, jobb munkakörülményeket stb..

Először érdemes utána járni annak, hogy a felmerülő problémáink mennyire orvosolhatóak, lehet-e javítani a jelenlegi körülményeken. Amennyiben nem, akkor valóban időszerű lehet a felmondás. Érdemes a felmondás előtt új helyet keresni, utána nézni a lehetőségeinknek.

Ha mindenképp elhatároztuk, hogy felmondunk, először a főnökkel beszéljünk!

Amennyiben már szilárd az elhatározásunk, hogy munkahelyet váltunk, a jelenlegi helyünkön pedig felmondunk, mindenképp készüljünk fel erre mentálisan és persze kész válaszokkal sem árt rendelkezünk. Úgy járunk a legjobban, ha felmondási szándékunkat nem a munkatársainknak mondjuk el először, hanem a főnökünknek, hiszen így elkerülhetjük az esetleges konfliktusokat. Amikor benyújtjuk a felmondásunkat, készüljünk fel arra, hogy főnökünk kérdéseket tesz fel a távozás okáról.

Bár az őszinteség fontos, az olyan válaszok, mint a „gyűlölöm a céget meg a munkámat” nem épp célra vezetőek. Egy vezető olyan választ vár, ami az előre lépése lehetőségek hiányára vagy épp a fizetésre vonatkozik. Legyünk tisztelettudóak, illedelmesek, mert bár ott fogjuk hagyni a munkahelyünket, de sosem tudhatjuk, hogy a távozásunk körülményei mennyire kerülnek nyilvánosságra. A felmondási idő alatt is végezzük el a lehető legnagyobb odafigyeléssel a munkánk, mert ez is minősít minket.

#álláskalauz