állás kalauz

Hogyan írjunk ütős motivációs levelet?

Hogyan írjunk ütős motivációs levelet?

Kép forrása: pixabay.com

Először is nem árt tisztázni, hogy mi az a motivációs levél. Hivatalosan ez egészíti ki az önéletrajzot, így az álláskereső személyre szabhatja jelentkezését. A levél tehát az adott álláspályázatra készül és kiemeli a jelentkező azon tulajdonságait, melyek érdekesek lehetnek a cég számára.

 

A motivációs levél tehát az önéletrajz kiegészítése, nem annak szöveges, bővebb átirata. De nézzük is meg pontról pontra, hogy mire figyeljünk a levél megírásakor.

Tippek a tökéletes motivációs levélhez

Az első, hogy a levél megírása előtt tájékozódjunk a cégről, ahová majd elküldjük a jelentkezést. Tudjunk meg mindent a munkakörről, amire pályázunk, ezekből az információkból pedig bátran illesszünk be néhányat a levélbe. A motivációs levélnek személyesnek kell lennie, tükröznie a saját stílusunkat, személyiségünket. Úgy, hogy hogy közben illeszkedik az adott vállalathoz és munkakörhöz. Leegyszerűsítve a motivációs levél célja, hogy megmutassa a motivációnkat, hogy miért is jelentkezünk erre az állásra. Az álláspályázatok elbírálója vélhetően sok-sok ilyennek találkozik, fontos, hogy ebből a szempontból is legyünk hatékonyak, nehogy levelünket végül el se olvassák. Legyünk közvetlenek és tömörek. Kerüljük a szövevényes mondatokat, egyszerűen és világosan magyarázzuk el, hogy mit is szeretnénk. Mit keresünk és  mit ajánlunk – végül is erről szól ez az egész, nem igaz?

A levél írásakor törekedjünk arra, hogy kihangsúlyozzuk erősségeinket, és ne soroljunk fel mindent, amit az önéletrajzunkban már megtettünk. Adjunk inkább valami pluszt, beszéljünk magunkról, de figyeljünk arra is, hogy a két dokumentum ne tartalmazzon egymással ellentmondó dolgokat. Így ne említsünk meg olyan képzést vagy munkahelyet a levélben, ami nincs benne az önéletrajzban, mert ezzel csak zavart okozunk.

Arányok és harmónia

Fontos, hogy ne tűnjünk túl magabiztosnak, ne legyünk arrogánsak, de ugyanígy fontos, hogy ne becsüljük alá magunkat, ne tűnjünk túl szerénynek sem. A harmónia, a megfelelő arányok megtalálása talán a legnehezebb kihívás, amikor motivációs levelet írunk. Egyszerűen világosan írjuk le, hogy miért gondoljuk úgy, hogy bennünket kellene választani az állásra. Írhatunk szakmai céljainkról is, bátran helyezzük el magunkat a jövőben, írjuk le, hogy mire vagyunk büszkék és mit szeretnénk elérni. Ha pedig tudjuk, hogy pontosan ki kapja majd meg a levelünket, akkor szólítsuk nevén, ha pedig nem tudjuk, keressük meg az interneten, vagy hívjuk fel a vállalatot és kérjük el a nevét.

(LM)