állás kalauz

Eddig mindenhol bevált a négynapos munkahét

Eddig mindenhol bevált a négynapos munkahét

Kép forrása: pixabay.com

Négynapos munkahét? Sokan szeretnék, mások szerint az öt nap a reális, az ideális. Akik állást keresnek, szeretnének dolgozni azok számára első ránézésre furcsa lehet, hogy arra helyezzék a hangsúlyt, hogy mikor ne dolgozzanak, de a négynapos munkahétnek van létjogosultsága.

 

Vajon négy nap munkavégzés felér-e öt nappal? Nézzük meg, hogy milyen tapasztalatok vannak ott, ahol már bevezették a munkavégzés e formáját. Ma még ugyan ritkaság a négynapos munkahét, de szerte a világon vannak olyan cégek, ahol már bevezették, és bizony remek eredményeket értek el. Vagy ahol még csak tervezik a bevezetését.

Hatékonyság, elégedettség

A japán Panasonic nemrégiben jelentette be, hogy bevezetik a négynapos munkahét lehetőségét, hogy a munkavállalók önkénteskedhessenek, vállalhassanak másodállást, vagy pihenhessenek a plusz egy napon. Ez Japánban ritkaságszámba megy, hisz a cégek kevesebb mint 8 százalékánál van erre lehetőség. A japán Microsoft 2019-ben 2300 alkalmazottja számára megadta a lehetőséget. Az eredmények pedig magukért beszélnek, az alkalmazottak jobban érezték magukat a munkahelyükön és a hatékonyságuk 40 százalékkal nőtt.

Nemrégiben a San Francisco-i e-kereskedelmi fejlesztő cég, a Bolt is bevezette a négynapos munkahetet. A munkavállalók 84 százaléka produktívabbnak értékelte saját teljesítményét, és úgy vélték, hogy javult a magánélet és a munka egyensúlya.

Új-Zélandról származik az ötlet

Egy nonprofit cég alapítójától, Andrew Barnes-tól származik a négynapos munkahét ötlete, ők be is vezették ez. Tapasztalataik azt mutatják, hogy sokkal hatékonyabban működnek, a dolgozók mentális és egészségi állapota javult, ezt alkalmazottaik 78 százaléka megerősítette. És még egy beszédes szám: 68 százalékkal könnyebben találnak munkaerőt. A négynapos munkahét egyébként Izlandon a legelterjedtebb, itt a munkavállalók 90 százaléka már csökkentett munkaórában dolgozik.

Magyarországon sem álom a négynapos munkahét, 2020-ban például a BorgWarner Oroszlány Kft. állt át átmenetileg a négynapos munkavégzésre. A tapasztalatok mindenhol pozitívak, az azonban kérdés, hogy a pozitív hatások mennyire tartósak.

Vonzó lehet, ha állást keresünk

A négynapos munkahét vonzó lehet, ha valaki állást keres, példa erre az új-zélandi szervezet is, akik sokkal könnyebben találják meg új munkatársaikat. Azonban nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a hatékonyságnövekedés vajon tartós-e vagy átmeneti? Hisz az új élmények mindig jók, de vajon ha megszokják az emberek a négynapos munkahetet, akkor mi történik?

(LM)