állás kalauz

Álláskeresés 50 fölött

Álláskeresés 50 fölött

Kép forrása: pixabay.com

Nagyon sok tartanak attól, hogy a koruk befolyásolja majd őket az álláskeresés sikerességében. Tény persze, hogy 50 felett nehezebben a dolgunk, viszont ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk arról, hogy 50 pluszosként megtaláljuk álmaink állását. A korunk előny is lehet, ha sok tapasztalattal és tudással társul, ezt pedig megfelelően tudjuk majd prezentálni. Sokaknál persze már az is gondot jelent, hogy hol is keressenek állást?

 

Erre manapság számos lehetőség van, kérhetünk segítséget személyzeti tanácsadóktól, a munkaügyi központban, de fordulhatunk közvetlenül a munkaadókhoz is. Érdemes átolvasni a helyi lapok hirdetéseit, figyelni az állásbörze lehetőségeket, de az interneten az állásportálokat sem árt böngészni. A közösségi oldalakon is sok álláshirdetéssel találkozhatunk, és nem, nemcsak MLM munkákat hirdetnek, bár azokból is találhatunk jó néhányat. Ha pedig megtaláltuk a megfelelő álláshirdetéseket, akkor már csak jelentkeznünk kell!

Egy jó önéletrajz csodákra képes

Az első lépés egy állásra történő jelentkezésnél az önéletrajz beadása. Fontos, hogy az önéletrajz tartalmazza a főbb kompetenciákat és szaktudást, a nyelvtudást, számítógépes ismeretet és egyéb tapasztalatokat, készségeket. Érdemse mindig az adott álláshoz igazítani az önéletrajzot, és azokra a készségekre, képességekre és tapasztalatokra helyezni a hangsúlyt, ami az adott állás betöltéséhez szükséges.

Emellett érdemes motivációs levelet is mellékelni, melyben személyesebb hangvételben tudjuk kifejteni, hogy miért is akarunk az adott cégnél dolgozni, és miért vagyunk alkalmasak az állásra. Egy jó motivációs levél ösztönzőleg hathat arra, hogy az interjúztatók elolvassák az önéletrajzunkat. Ha pedig jól írtunk meg mind a motivációs levelet, mind pedig az önéletrajzot, akkor várhatóan behívnak minket egy személyes interjúra.

Így lehetünk sikeresek az állásinterjún

Az álláskeresés következő lépése az állásinterjún történő szereplés. Sokan félnek a személyes beszélgetéstől, és tartanak attól, hogy a koruk már elve kizáró tényezőt jelent majd. Pedig sok olyan cég van, ahol nem az évek, hanem a tudás és a szakmai tapasztalat számít. Rendkívül fontos, hogy az interjúra alaposan készüljünk fel. Nézzünk utána a vállalatnak, ahova jelentkezünk, hogy tisztában legyünk vele, hogy mik is a cég irányelvei, mivel is foglalkozik pontosan.

Az interjún legyünk összeszedettek, érdeklődőek, és motiváltak. Az interjúztatók célja, hogy kiderítsék, ki a legalkalmasabb az adott állásra, és kinek a mentalitása passzol legjobban a cég profiljába.

#álláskalauz