állás kalauz

Aki naponta három cigarettát szív és egy kávét iszik a munkahelyén, az évente 9 nappal "tartozik" a cégének

Aki naponta három cigarettát szív és egy kávét iszik a munkahelyén, az évente 9 nappal

Kép forrása: pixabay.com

Ki ne szeretne megállni pár percre, és meginni a kedvenc kávéját? Ha pedig megállt, akkor jöhet a cigiszünet is. Igen ám, de ez az idő lehet az a tizenöt perc, amelyet a munkaadó szünetként engedélyez, vagy olyan dugi időszak, amit mindenki kihasznál, de senki sem beszél róla.

 

Ha általánosságban közelítjük meg ezeket a rövid megállásokat, akkor elmondhatjuk, hogy nem szokták levonni az ember béréből. Pedig a kávé- vagy cigarettaszünet, ha azt a szerződés nem tartalmazza kifejezetten, önmagában nem minősül munkajognak. A munkavállalók jogállásának cikkei ugyanis megállapítják, hogy ez a negyedórás szünet a hat órát meghaladó folyamatos munkanapon belül tényleges munkaidőnek minősül, ha azt kollektív szerződés vagy munkaszerződés így állapítja meg, illetve rögzíti.

Az egyéni igények súlya

Durva számítás szerint, ha ezt az intézkedést bevezetnék, akkor egy olyan személy, aki naponta három cigarettát szív és egy kávét iszik, egy év után kilenc munkanappal tartozna a vállalatának. Ez a számítás nagyjából így néz ki:

  • 1 cigi – 5 perc
  • 1 kávé – 5 perc
  • Napi 3 cigi + 1 kávé – 20 perc
  • 365 nap alatt – 9 nap

A számítás csak tájékoztató jellegű, és azon a feltételezésen alapul, hogy egy cigaretta elszívása öt percet vesz igénybe - figyelembe véve az irodából való távozás és a visszatérés idejét -, és ugyanennyi időt vesz igénybe egy gyors kávé elfogyasztása (sok vállalatnak van saját kávéfőzője, ami időt takarít meg). Ha viszont három cigi helyett kétszer annyit szív el valaki, akkor megduplázza az időt.

Miért érdemes abbahagyni a dohányzást?

Ha naponta 8 órát kibír valaki dohányzás nélkül, akkor igazán elgondolkodhat azon, hogy végleg abbahagyja. Ehhez néha különböző célok kellenek. A legtöbben mindig az egészséges oldallal jönnek, de vannak más jellegű célok is.

Ilyenkor lehet gondolni arra a pénzre, amit az ember megspórolhat, vagy éppen a családra. Sok gyerek azért kezd el dohányozni, mert otthon is ezt látja, így a szülő jó példáról gondoskodhat a kisebbek számára. Az sem utolsó szempont, hogy a büdös ruha és a sárga fogak is a múlté lesznek.

Érdemes készíteni egy listát azokról az okokról, amelyek miatt le akarunk szokni, és kitenni egy olyan helyre, ahol állandóan látható, például az autóba vagy oda, ahol a cigarettákat szoktuk tartani. Amikor késztetést érzünk a dohányzásra, nézzük meg a listát, hogy emlékeztessük magunkat, hogy miért akarunk leszokni.

Ha külső segítségre vágyunk, akkor meséljük el a főnöknek, hogy évente 9 nappal lógunk neki.

(LM)